výstavy

Co bude s imm cologne?

das Haus
Sebastian Herkner předvedl v roce 2016 v rámci projektu das Haus myšlenku sdílení prostoru, aktuálně k tehdejší problematice uprchlíků. Kruhový půdorys sdíleného prostoru nikoho neupřednostňuje. Všichni si jsou rovni. Foto: archiv Koelnmesse
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Při návštěvě posledního veletrhu imm cologne v lednu 2020 nikdo netušil, že se brány kolínského veletržního areálu hned tak neotevřou. Pandemie koronaviru doslova otřásla s celou zeměkoulí. Až se přežene, budeme dlouho sčítat nejen materiální škody, ale i škody na duši.

Veletrh imm cologne jsme odjakživa brali jako samozřejmost: noblesní akci z kraje roku, která vytyčí směry vývoje, tisíce návštěvníků, obchodníků, novinářů, obrovské lidské mraveniště, ve kterém na každého čeká to jeho „sousto“ v podobě uzavření kontraktu, inspirace pro vlastní tvorbu, přednášky na téma barevné trendy, informace pro studenty, média, to vše vyšperkované atrakcemi jako projekt Das Haus, Smart home, loni už Smart village a desítky dalších informací. Nabyti dojmy jsme se těšili domů, abychom co nejdřív mohli čerstvé myšlenky předávat na všechny strany.

Po zrušení salonu v Miláně už bylo jasné, že je problém, ale všichni jsme doufali, že se situace zlepší po Vánocích a v lednu se už zase vydáme do Kolína. Někteří si zavčas rezervovali hotel – zbytečně.

V posledních letech došlo k významné přestavbě kolínského výstaviště. Mnozí jistě pochybovali o tom, zda je to nutné. V době nákupu veškerého zboží online je přece budování finančně náročných expozic něco jako středověk. Stačil však jen jeden rok bez noblesních nábytkových salonů, abychom svůj postoj zkorigovali. Najednou jsme si uvědomili, jak moc je potřebujeme. Nábytek je tichým milým společníkem, je svědkem těch nejintimnějších chvil. Má svoje proporce, svoje “fluidum“, teplotu a strukturu, pach nebo vůni a máme-li ho pustit do našich domovů, musíme jej důkladně vyzkoušet a nekupovat zajíce v pytli podle obrázků.

Nedávno přišla dobrá zpráva. Organizátor imm cologne naplánoval na 9. února virtuální konferenci, na které měl oznámit zásady nové strategie. Je třeba oželet letošní ročník a už plně se soustředit na imm cologne 2022. Výpadek prezentace inovací ve svých expozicích musí ale firmy nějakým způsobem kompenzovat. Předávání informací je klíčové, protože i v krizových podmínkách inovují, vyrábějí i prodávají. Ztráta prezentačního prostoru je nahrazena soustavným poskytováním zpráv o všem, co se ve firmách děje, a to od otevírání nových showroomů a expanze na nové trhy přes vybavování interiérů hotelů navzdory pandemii, běžné jsou také různé slevové nebo tematické akce, ale především informace o inovacích. Oblíbené jsou newslettery a také prezentační videa.

Claire Steinbrück a Dick Spierenburg, dvě osobnosti z nejvyššího vedení imm cologne, se na dvě hodiny přeměnili v moderátory a zpovídali ty nejprominentnější vystavovatele, novináře, marketingové odborníky, veřejně známé osobnosti a slavné designéry. Cílem bylo zjistit jejich názor na stávající situaci ve výstavnictví a případně se nechat inspirovat různými náměty a myšlenkami.

Jedním ze závěrů bylo konstatování, že navzdory veškeré hrůze má pandemie i svoje pozitivum. Zavřela nás doma. Můžeme přemýšlet o tom, jak bydlíme. Záleží nám na tom stále víc. Uvědomujeme si, že lze mnohé zlepšit. Pozornost bychom měli zaměřit i na budoucnost a odpovědět si na otázku, jak se pravděpodobně budou měnit naše potřeby, jak se bude vyvíjet naše rodina a kam nás nasměrují individuální zájmy a koníčky. Náš domov je zrcadlem naší osobnosti. Teď se konečně můžeme na chvíli zastavit a přemýšlet, co o nás vlastně vypovídá.

Překlad zkratky imm znamená Meziná­rodní veletrh nábytku. V současnosti je ale stále častěji označován jako Mezinárodní zařizovací salon. V tomto pojmu je zakódována jeho mnohostrannost. Dobře bydlet totiž zdaleka není jen záležitostí nábytku, a to zejména v současné digitální éře. Slovo salon zase vyjadřuje něco víc než pouhou prezentaci inovačního potenciálu nábytkových tvůrců. Čiší z něho člověčina. Lidský faktor, kterému je vše podřízeno. Salon je současně zrcadlem zařizovacích trendů.

Rok 2021 začal jako výjimečný a stejně výjimečné budou zřejmě i postoje celého zařizovacího odvětví. Sociologové studují vliv pandemie na bydlení a studují trendy, které ovlivňují vývoj nábytku a jeho výrobu. Všude citelné společenské změny budou vystaveny různým vlivům a konzumní postoje zase ovlivní zařizovací trh.

Veletrh imm cologne 2022 se stane vyhledávanou platformou prezentace 6 trendů bydlení, které svým významem výrazně překračují kalendářní rok. Nahradí projekt das Haus, na kterém se podílela před dvěma lety i Lucie Koldová. Nová prezentační platforma nese označení das Appartement Haus a bude se na něm podílet i jedna z německých celebrit, Sebastian Herkner, autor projektu das Haus z roku 2016, který do problematiky bydlení vnesl do té doby málo používaný termín „sdílení“. Sebastian byl také účastníkem online konference o imm cologne 2022 a odhalil několik nosných myšlenek akce, na kterou se všichni účastníci velkého kolotoče prezentace nábytku těší jako děti na Ježíška. Dřevařský magazín nám určitě poskytne další prostor v některém z příštích čísel.

Commerz Real
Sebastian Herkner zařizoval nedávno apartmán ve frankfurtském objektu Commerz Real. „Long and Short Apartments představují aktuální téma. Velkoprostorové byty tvoří protipól k malým bytům, a přitom nabízejí jiný životní styl“, říká Sebastian Herkner. Foto: Commerz Real
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina