aktuality

Americký trh pomohol udržať úroveň tržieb slovenského výrobcu

Imitácie gilotínových okien
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Odbytu a presadenie sa na trhoch USA pomáha slovenskému výrobcovi drevených a drevohliníkových okien, aj vchodových dverí – Makrowin s.r.o. Detva aj napojenie na amerických architektov. Európske okná sú tu synonymom kvality, predávajú ich aj v showroomoch. Jedným z nich je European Architectural Supply, kam chodia na výber architekti navrhujúci pasívne domy. Títo architekti potom rozhodujú o zákazkách. Drevo ako materiál na najkvalitnejšie okná zažíva v USA synonymum kvality, estetiky, vysokého štandardu, ekológie, životnosti a bezpečnosti.

Slovenský výrobca dlhodobo umiestňuje na trhu USA objem výroby za cca 1,5 mil. €. Podľa slov riaditeľa Ing. Dušana Majera aj napriek sťaženým podmienkam očakáva Makrowin podobné čísla v exporte a tržbách aj za rok 2020. Samozrejmosťou výrobkov firmy je ich energetická úspornosť. Sú priam predurčené pre pasívne a nízkoenergetické stavby, zákazníkom šetria peniaze a prinášajú tepelné zisky.

Americký trh je veľmi špecifický. Veľkú tradíciu tu majú tzv. gilotínové okná (Guillotine Windows). Svoj názov dostali od spôsobu zatvárania zhora dole, ktorý pripomína mechanizmus gilotíny. Už viackrát vyrábali takéto historické okná alebo ich imitácie určené na historické domy. Tieto okná imitujú gilotínové okná, ale nie sú tak konštruované. Otvárajú a sklápajú sa klasicky ako európske okná. Ich výroba však bola oveľa náročnejšia, než je tomu pri bežne vyrábaných špičkových moderných oknách. Historizujúce okná však majú tepelno-izolačné a ďalšie vlastnosti na úrovni modernej doby. Je v nich osadené izolačné trojsklo.

Konštrukciu okien približuje Ing. Dušan Majer: „Gilotínové okná sú v USA obľúbené a ich výhodou je, že sa pri prievane, ani nápore vetra nerozbijú nárazom do ostenia, pretože sa pohybujú iba v predurčenej zaistenej dráhe hore a dolu. Naopak nevýhodou je, že sú menej tesné a majú tepelné straty. Historizujúce okná spájajú klasický výzor Guillotine Windows s výhodami moderných špičkových okien, s dokonalým tesnením a pohodlným otváraním.“

Vyrobené okná a dvere z Detvy sú každoročne prestížnou realizáciou v historických budovách vo viacerých štátoch USA.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina