odborné témy

Nakupování v době koronové: virtuální koncepce proti omezením

BoConcept
Zakázková výroba nábytku je založena na osobní konzultaci se zákazníkem, ať už v prodejně, nebo u zákazníka doma
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V době „koronové“ se nakupování zásadním způsobem mění. Kromě různých hygienických opatření, nařízení o dodržování vzdálenosti nebo omezeném počtu osob v prodejnách vyžaduje ochrana před pandemií také používání ochrany nosu a úst, čímž se navždy mění nákupní zážitek. Na tuto aktuální realitu reaguje novým prodejním konceptem např. dánský výrobce nábytku s vlastní širokou obchodní sítí BoConcept.

Intenzivní kontakt se zákazníkem již v současné době není tak snadný. Osobní obchodní rozhovor při používání ochrany úst a nosu není ideální a navíc v době lockdownu je značně omezený. Dánský výrobce nábytku BoConcept již při první jarní vlně epidemie reagoval na novou situaci na prodejních místech alternativní digitální formou nakupování.

Nakupování v době koronové

Během uvolňování jarního lockdownu otevřely své dveře postupně všechny obchody. Také výrobci a prodejci nábytku vyzývali zákazníky, aby se vydali na nákupy do obchodních center nebo do obchodů s nábytkem. Po několika týdnech „domácího vězení“ se lidé pomalu začali přesouvat zpět do měst. Přerušení společenského života a vynucené „zakuklování“ vyvolalo u mnoha lidí touhu, respektive potřebu zkrášlit a přebudovat své domovy. Po různých projektech pro kutily v domácnosti a na zahradě následoval nákup nového vybavení. První návštěvy obchodů s nábytkem však rychle ukázaly, že nákupní zážitky v době koronové jsou značně omezené. Přísné hygienické požadavky, nařízení o ochraně úst a nosu nebo dodržování stanoveného počtu osob a vzdálenosti mezi sebou se staly naším stálým společníkem. To představuje skutečnou výzvu pro obchod s nábytkem, kde je úzký kontakt prodejce se zákazníkem prakticky nevyhnutelný. Každý, kdo si vybírá novou pohovku, postel nebo třeba kuchyň, zpravidla využívá pomoc odborného konzultanta nebo interiérového designéra. Při společné diskusi vymýšlí, navrhují a vyvíjejí řešení „nového“ domova a inspirují se tzv. moodboardy (náladovými kolážemi) a návrhy interiéru. Jako určitá překážka při této komunikaci se často ukazuje povinnost používat ochranu úst a nosu, protože obchodní poradci kvůli masce nemohou číst většinu výrazů v klien­tově obličeji. Společnost BoConcept si proto našla jiný způsob konzultace v podobě virtuálního poradenství, soukromé prohlídky showroomu a virtuální 3D prohlídky obchodů.

Nakupování 2.0

Služba interiérového designéra společnosti BoConcept je za „normálních“ okolností založena na třech základních pilířích:

  • Přátelská konverzace „Prvním krokem je konverzace v prodejně či přímo u vás doma, kde se seznámíme s vaším vkusem a preferencemi, prvotními nápady, požadavky a životním stylem.“
  • Navrhování řešení prostoru „Společně vytvoříme váš design, který může často zahrnovat i váš stávající nábytek. Můžeme optimalizovat jeden kus nábytku, poradit vám, jak prvky vhodně propojit nebo se pustíme do komplexního návrhu celého domova – záleží jen na vás.“
  • Od vize po realitu „Váš design bude přesně odpovídat vašemu rozpočtu a životnímu stylu a bude odrážet vaši jedinečnou osobnost. Jakmile budete 100% spokojeni, proměníme vaši vizi v realitu. S realizací vám pomůžeme přesně do takové míry, do jaké bude potřeba.“

Karanténa, sociální distanc a dočasné uzavření prodejen přiměly BoConcept ke zvýšení kreativity v této oblasti. Dánská značka využila tyto změny k inovaci své nabídky klíčových služeb. Kromě inteligentních způsobů digitálního objevování kolekce společnost vyvinula způsob, jak se s obsáhlou nabídkou interiérového designu BoConcept seznámit z pohodlí domova. Součástí nové služby jsou konzultace přes video chat. Zákazníci mohou získávat osobní rady ohledně řešení interiéru (od konfigurace pohovky po vybavení celého bytu), které jsou díky speciálně navrženým moodboardům a smysluplným 3D vizualizacím ještě individuálnější a hmatatelnější.

„Pro společnost BoConcept bylo poradenství v oblasti vybavení vždy nezbytnou součástí nabízených služeb. Je-li toto poradenství poskytováno v některém z našich obchodů, v domácnostech našich zákazníků, telefonicky nebo digitálně, na tom zase až tak moc nezáleží. Naši poradci v oblasti bydlení se pružně přizpůsobují přáním našich zákazníků a od tohoto standardu nehodláme ustupovat ani v době koronové. Naší nejvyšší prioritou je vždy komplexní poradenství, ve kterém reagujeme na přání a nápady všech našich zákazníků a začleňujeme je do hotového konceptu s cílem vyvinout nejlepší možný návrh interiéru,“ vysvětluje Manuel Warmbier, marketingový manažer BoConcept.

Přitom je možné jak společné vytvoření návrhu během video chatu, tak i příprava moodboardu. Za tímto účelem mohou zákazníci zaslat prodejci nábytku fotografie svého domova, své nápady a inspirace. Bytoví architekti potom vypracují designové návrhy před termínem konzultace. Pro 3D vizualizaci je nutné, aby zákazník ukázal svůj domov nebo místnost. Pomocí 3D pokojového plánovače tak designér může vytvořit zákazníkův nový pokoj. Odborník na nábytek může použít individuální barevná schémata pro stěny a podlahy, aby přiblížil domov zákazníka o něco blíže jeho představám. Kromě toho simuluje celkové nebo částečné nahrazení stávajícího nábytku podobným designem z produkce BoConcept a zákazník získává lepší představu o nové podobě svého plánovaného pokoje.

Soukromá návštěva showroomu jako zlatý hřeb

BoConcept si klade za cíl poskytnout svým zákazníkům jedinečný zážitek z nakupování tím, že nabízí soukromé návštěvy showroomu mimo běžné otevírací hodiny. Výhoda je zřejmá: showroom a kolekce mohou být objevovány v uvolněné a exkluzivní atmosféře bez dalších zákazníků během konzultací ohledně nábytku.

„V BoConcept věříme, že nákupní zážitek je vytvořen především prostřednictvím osobní konzultace, při níž naši poradci v oblasti vybavení pečlivě prozkoumají přání a cíle zákazníků. V intenzivních online vzdělávacích kurzech jsme připravili naše zaměstnance tím nejlepším možným způsobem, jak reagovat na nové potřeby našich zákazníků. Při prvním kontaktu s nimi probereme hygienická opatření, která dodržujeme na místě, abychom umožnili bezkontaktní poradenství. Tento začátek v poradenství vidíme spíše jako příležitost získat první pocit pro situaci a individuální charakter našich zákazníků a příležitost vybudovat si důvěru a ukázat jim, že jejich potřeby jsou vždy středem pozornosti našeho poradenství,“ vysvětluje dále Warmbier.

Virtuální 3D showroom jako alternativa

To ale není všechno. BoConcept ve spolupráci se společností Matterport Inc. digitalizoval svůj obchod v Lyonu, takže jej lze nyní snadno prozkoumat z pohodlí domova při virtuální 3D prohlídce na osobním počítači nebo tabletu. Nový zážitek z nakupování je snadno přístupný prostřednictvím webové stránky a umožňuje zákazníkům prozkoumat obchod podle typů pokojů nebo v celém rozsahu. Během digitální prohlídky se zákazníci mohou jediným kliknutím dozvědět více o konkrétních produktech a zakoupit je přímo online.

Několik dnů po realizaci tohoto svého prvního projektu ve Francii firma stejným způsoben digitalizovala a zpřístupnila online také některé své obchody v Německu – například v Mnichově nebo Bielefeldu.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina