aktuality

Den dřevorádů 2020: republikový rekord, vysazené buky a lavičky pro charitu

Milovníci lesa a dřeva se v neděli 13. září potkali v pražském lese u Roztyl na již třetím ročníku Dne dřevorádů
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Milovníci lesa a dřeva se v neděli 13. září potkali v pražském lese u Roztyl na již třetím ročníku Dne dřevorádů. Ten zorganizovala Nadace dřevo pro život, aby ukázala přínos dřeva jako naší obnovitelné suroviny pro českou veřejnost i planetu.

Na palouku u 60letých sekvojovců se sešlo přes 200 nadšenců, kteří měli během slunečného odpoledne napilno. Vysadili 76 buků, závodili ve dřevácích a také objevovali les očima lesníka. K poslechu hrála rodinná kapela D. Ex Tempore a dobrá nálada byla všude kolem. „S dětmi jsme si odpoledne moc užili. Příště přijdeme určitě zas,“ svěřila se jedna z účastnic se svými dojmy.

Ve spolupráci se společností STORA ENSO ČR dřevorádi postavili šest dřevěných laviček pro dvě dobročinné organizace z okolí: Thomayerovu nemocnici a Klokánka–Láskova.

Ve čtyři hodiny odpoledne se pak účastníci akce pokusili překonat republikový rekord v počtu dřevorádů na jednom místě. Z minulých 87 dřevorádů se jich letos v jeden moment a na jednom místě sešlo 156! Rekord byl pokořen. Každý z účastníků rekordu získal na památku ručně vyrobenou dřevěnou placku s nápisem Hrdý dřevorád.

Den dřevorádů se konal v rámci osvětové kampaně Dřevo je cesta, kterou finančně podporuje Ministerstvo zemědělství. Partnerem akce byla společnost PASSERINVEST GROUP, a.s. Lavičky věnovala STORA ENSO ČR a ceny do závodu ve dřevácích darovala Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze.

Zdroj: Nadace dřevo pro život

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina