aktuality

Cesta z krize? Najít nové odběratele!

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Někteří exportéři dokázali uchopit pokles poptávky během koronakrize jako výzvu. Např. producent nábytkových hran a lepidel Hranipex našel rychle v zahraničí nové zákazníky.

Obchodní síť Hranipexu neustále roste a dnes exportuje do více než 65 zemí světa. „Úspěšně jsme se etablovali na většině evropských trhů, zejména prostřednictvím našich 12 poboček po celé Evropě, které se mimo Českou republiku nacházejí také v Německu, Velké Británii, Francii, Rakousku, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Litvě, na Ukrajině a v Bělorusku,“ vypočítává exportní teritoria Ondřej Krátký, product and marketing manager společnosti.

Koronavirová pandemie ale styl obchodu dočasně změnila. V mnoha zemích nebylo možné fyzicky navštěvovat zákazníky. Nebylo možné vycestovat tam ani zpátky a krátkodobě se zkomplikovalo také překračování hranic pro nákladní dopravu. Byly též zrušeny téměř všechny mezinárodní veletrhy a výstavy, kterých se firma pravidelně účastní.

„My jsme však naštěstí reagovali ještě před vypuknutím pandemie. Dostatečně jsme se předzásobili surovinami a přijali jsme přísná hygienická opatření jako jedna z prvních firem, a to včetně měření teploty všem, kdo vstupují do areálu, a zevrubné dezinfekce prostor uvnitř firmy. Včas jsme se také zásobili rouškami, dezinfekcí a dalšími prostředky osobní ochrany pro naše zaměstnance,“ uvádí Zuzana Drápelová, marketing manager Hranipexu.

Nicméně i přes všechny včasné kroky zaznamenali propad poptávky, zejména v zemích více zasažených koronavirovou krizí.

„Proto jsme se rozhodli využít příležitostí na trzích, jež jsou pro nás nové. Jedna z takových se nám naskytla i v Turecku, kde jsme opětovně využili služeb CzechTrade. Tentokrát služeb kanceláře v Istanbulu, která nám pomohla v oblasti odborného a procesního poradenství v souvislosti s tureckým obchodním prostředím. Již dříve jsme s agenturou CzechTrade spolupracovali v rámci připravované obchodní expanze například v oblasti obchodního práva v Jižní Americe,“ připomíná Ondřej Krátký.

Zdroj: Euro.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina