aktuality

Nábytek Made in Germany

Generální ředitel VDM Jan Kurth je přesvědčen, že nová značka nabídne domácímu nábytkářskému průmyslu příležitost ke zvýšení podílu na domácím trhu. Foto: VDM
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Minulý týden jsme informovali o vzniku nové značky ČESKÁ VÝROBA NÁBYTKU – garantováno Asociací českých nábytkářů. Čeští nábytkáři ale nejsou jediní výrobci nábytku, kteří mají svoji „národní“ značku. Se stejnou iniciativou přišel např. také Svaz německého nábytkářského průmyslu (VDM), který dne 1. června zavedl novou garanci původu Nábytek Made in Germany. Etiketa má garantovat nejvyšší kvalitu německé výroby nábytku.

„Díky nové etiketě si mohou být spotřebitelé jisti, že kupují nábytek vyrobený v Německu,“ říká generální ředitel VDM Jan Kurth. Přísné požadavky byly stanoveny Německým institutem pro zajišťování a označování kvality (RAL). Nábytek Made in Germany je první označení garance původu pro nábytek uznávaný společností RAL – a vůbec první pro spotřební zboží.

„Pro spotřebitele jsme vytvořili nezávisle testovaný důkaz kvalitního nábytku vyrobeného v Německu,“ říká Kurth. Původ produktů hraje při rozhodování o nákupu stále důležitější roli. Kurth je přesvědčen, že nová značka nabízí domácímu nábytkářskému průmyslu šanci zvýšit prodejní podíl na domácím trhu.

V současné době pocházejí dvě třetiny veškerého nábytku prodaného v Německu ze zahraničí. „Očekáváme však také lepší prodejní příležitosti ve vývozu,“ říká generální ředitel VDM. Již 45 společností zaregistrovalo své výrobky pro označování. Cílem bylo 50 zapojených výrobců – toto množství ale bude pravděpodobně překročeno.

„Označení ‚Vyrobeno v Německu‘ je pro mnoho spotřebitelů velmi důležité,“ říká Hans Strothoff, prezident Svazu obchodu s nábytkem a kuchyní (BVDM). „Toto označení dává našemu odvětví silný vítr do plachet, protože zdůrazňuje vynikající kvalitu našich domácích výrobců, regionalitu a tím i myšlenku udržitelnosti.“

Požadavky nové etikety jsou náročné a stojí za vysokou úrovní kvality: navrhování, montáž a testování kvality se musí odehrávat v Německu. Dodržování kritérií sleduje jménem VDM německá asociace kvality nábytku (DGM). Společnost VDM vyvinula a představila štítek společně s RAL.

„S přípravou značky jsme začali před několika měsíci, tedy ještě před vypuknutím pandemie. Skutečnost, že start se odehrál uprostřed koronakrize, vnímáme jako velkou příležitost. Lidé strávili v posledních několika týdnech doma hodně času a zaměření se na jejich vlastní domovy znatelně vzrostlo,“ dodává Kurth.

Němečtí výrobci nábytku mohou požádat VDM o přidělení Geografické garance původu (oficiální název etikety) pro jednotlivé modely nábytku. Následuje kontrola pod dohledem Německé asociace kvality nábytku. Během tohoto procesu jsou kontrolovány přísné požadavky, které byly zavedeny renomovaným Německým institutem pro zajišťování a označování kvality (RAL). Výrobky mohou být certifikovány pouze tehdy, pokud je výrobní proces týkající se kvality prováděn převážně v Německu.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina