drevostavby konštrukcie

Životní styl budoucnosti?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Experti na celém světě předpovídají, že současná „koronavirusová krize“ nějakým způsobem zcela jistě změní globální ekonomiku. Ke změnám ale pravděpodobně dojde i na regionálních úrovních. Možná to posílí snahu o zvýšení vlastní soběstačnosti a o větší souznění s přírodou – a to nejen na úrovni států, ale i jednotlivých obyvatel. To se pak logicky projeví i na charakteru poptávky a nabídky zboží, výrobků a služeb. Někteří „vizionáři“ jsou na tuto situaci evidentně připraveni již dnes, což bylo možné vidět např. na stánku německé firmy Tischlerei Sommer během lednového veletrhu imm cologne v Kolíně nad Rýnem.

Firma je zaměřena na řemeslnou truhlářskou výrobu z masivního dřeva. „Milujeme přírodu, řemeslo a dobrý design. Někteří zákazníci k nám ale občas přicházejí i s poněkud bláznivými nápady. A my jsme rádi, že tyto nápady můžeme uvést do praxe. Například postavit kurník, který je mobilní a chrání tak louku. Pokud se z toho stane krásný poutač, nejen slepice jsou šťastné, ale také jejich majitelé,“ říká s nadsázkou spolumajitel firmy Gregor Sommer. Požadavkem zákazníka prý byla hlavně snadná mobilita, tzn., aby mohl kurník se slepicemi ráno vyvézt na louku za domem a večer ho vrátit do bezpečí na dvůr.

Kurník, který na kolínském výstavišti během veletrhu skutečně působil jako nápadný poutač, je pojat jako klasická „dřevostavba“, respektive dřevěný domek, s rámovou konstrukcí a sedlovou střechou zhotovený ze smrkového dřeva a stavební překližky (při požadavku na vyšší odolnost proti povětrnostním vlivům lze smrk zaměnit např. za modřín). Boční stěny a střecha jsou z vnější strany opláštěny palubkami s efektem překládaných prken. Podlaha a boční stěny jsou zevnitř opatřeny vodě odolnou stavební překližkou. Čelní stěny tvoří celoplošné otočně otvíravé dveře, aby byl umožněn snadný přístup do celého prostoru kurníku. V obou dveřních křídlech jsou zhotovena horní zasklená okna ve tvaru trojúhelníku. V předních dveřích je ve spodní části ponechán ještě uzavíratelný průchod pro slepice. K němu je připojen šikmý žebřík.

Z hlediska „komfortního bydlení“ slepic je důležité řešení vnitřního prostoru. V horní pozici přední části „domku“ je umístěno bidélko na spaní. Chovatelé doporučují, aby bidélko mělo průřez hranolku o rozměru cca 4×3 cm. Neměla by to být kulatá tyč, jako v tomto konkrétním případě. Spaním na kulatém bidle dochází podle chovatelů k vyvíjení nadměrného tlaku na hrudní koš drůbeže a může dojít k jeho deformaci. V horní zadní části domku jsou pak umístěna snášková hnízda v podobě tří boxů oddělených od sebe svislými přepážkami. Jsou zhotovena z třívrstvé smrkové biodesky a měla by splňovat určité parametry. Základní rozměr hnízd pro běžnou drůbež je stanoven na 30x35x35 cm. U větších plemen je nutné rozměry zvětšit přibližně o 10 cm, u zdrobnělých plemen naopak ubereme 5 cm.

Domek je posazen na jednonápravovém podvozku rámové ocelové konstrukce se dvěma nafukovacími zapletenými koly a opěrnou nohou (princip tzv. dvoukoláku). Ruční manipulaci s kurníkem umožňují dvě ocelové vysouvací rukojeti, umístěné po stranách zadní části podvozku.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina