výstavy

O cenu GRAND PRIX MOBITEX se utkalo 95 studentských prací

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve čtvrtek 27. 2. 2020, druhý den veletrhu MOBITEX, slavnostním vyhlášením výsledků a předáním ocenění vyvrcholila studentská sekce soutěžní přehlídky GRAND PRIX MOBITEX. Oceněno bylo 11 exponátů z celkem 95 přihlášených prací od 85 autorů z 9 středních a vysokých škol z celé České republiky. Pro letošní ročník bylo vyhlášeno téma EXPERIMENT. Soutěžní přehlídku po celou dobu konání veletrhu MOBITEX provázela speciální výstava sestavená z přihlášených prací studentů, které i letos měly vysokou úroveň a výstava tak opět byla pomyslnou třešničkou na dortu veletrhu.

„Kritériem pro vystavení prací na veletrhu MOBITEX bylo zhotovení návrhu v měřítku 1:1 a také dobré řemeslné provedení. Potěšující je kromě tradičně dobrého zastoupení škol zaměřených na nábytek také účast škol s výukou designu keramiky, porcelánu a textilu,“ řekla předsedkyně hodnoticí komise Dagmar Koudelková z Národního centra nábytkového designu. Porota navrhla na ocenění studenty, kteří podle ní nejlépe splňovali kritérium originality, kreativity, progresivity, nekonvenčnosti a funkčnosti.

Hlavní cenu GRAND PRIX MOBITEX – STUDENT a s ní spojenou finanční odměnu 10 000 Kč obdržela Sabina Stržínková z ateliéru Průmyslového designu UTB ve Zlíně za čalouněnou židli Tammi, která vznikla ve spolupráci s firmou JELÍNEK – výroba nábytku z Valašského Meziříčí. Při výrobě židle byla využita moderní CNC technologie (opěradlo) v kombinaci s ruční prací. Cílem diplomové práce autorky bylo vytvořit jednoduchou židli, která by splňovala technické možnosti výrobce a případně doplnila portfolio již prodávaných produktů. Důraz byl kladen na řemeslné detaily, jako jsou například přiznané spoje na čep a dlab, které se objevují u područek, nebo barevně odlišená opěrka.

Na druhé pozici se umístil a ocenění s finanční odměnou 5000 Kč získal Petr Matoušů z Ústavu designu FA ČVUT v Pra­ze za set na espresso nápoje ME’AZA. Jeho tvar, u něhož se autor nechal inspirovat skleničkami na víno, byl zvolen za účelem zvýraznit vůni nápoje. Šálek i podšálek mají protlačenou tečku pro snadné uchopení šálku a odložení lžičky.

Třetí v pořadí Ondřej Mikulec, žák 4. ročníku Střední školy nábytkářské a obchodní v Bystřici pod Hostýnem, obdržel ocenění a finanční odměnu 3000 Kč za originální kufr na housle a jejich příslušenství, který může sloužit současně jako dekorace v interiéru nebo bytový doplněk. Luby pouzdra jsou tvořeny tvarovanou lamelou ze šesti vrstev ořechové a olšové dýhy. Na horní desce i po stranách kufru použil autor technologii inkrustace za pomoci cínu. Na povrchovou úpravu použil tvrdý voskový olej. Vnitřní prostor je čalouněný.

Porota udělila také dvě mimořádná ocenění, a to studentům a pedagogům ateliéru Průmyslový design FMK UTB ve Zlíně za kolekci porcelánových reproduktorů CINK!, navržené ve spolupráci s ateliérem Industrial Design a ateliérem Keramiky VŠVU v Bratislavě, a dále studentkám oboru Textilní tvorba na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové za kolekci autorských interiérových textilií realizovaných převážně technologií modrotisku.

Klastr českých nábytkářů udělil dvě ceny. První si odnesl Andrej Kmeť z ateliéru Průmyslového designu UTB ve Zlíně za interiérovou židli Stair pro krátkodobé sezení, která vznikla jako diplomová práce ve spolupráci s výrobcem – výrobním družstvem Javorina. Ústředním motivem celého návrhu je stupňovité opěradlo, které z vnitřní strany vytváří plochu pro opření. V rámci opěradla jsou přiznané přechody mezi směry vlákna dřeva a jeho napojení na loketníky a zadní nohy. Dřevěná konstrukce je doplněna čalouněným sedadlem. Druhou cenu udělil KČN Dominice Frömmelové z Mendelovy univerzity v Brně, Lesnické a dřevařské fakulty, Ústavu nábytku, designu a umění, za toaletní stolek se zrcadlem s dřevěnou konstrukcí, doplněný LED osvětlením v bílé barvě. Stolek disponuje zásuvkou pro menší spotřebiče a USB portem pro nabíjení telefonu.

Cenu Národního centra nábytkového designu získala Kristýna Frödová rovněž z Ústavu nábytku, designu a umění LDF MENDELU za Pracovní stůl s atypickou konstrukcí z ocelových trubek a desek z masivního dřeva.

Stejnou školu navštěvuje i Gabriela Fridrichová, která obdržela Cenu společnosti DESIGN ATAK za Pracovní stůl určený generaci mileniálů, kteří pracují především s notebookem a mobilním telefonem. Stůl má integrovanou bezkontaktní nabíječku, jednoduše přístupný prostor pro kabeláž a svými rozměry nezabírá mnoho prostoru. Design je umocněn jednoduchým tvaroslovím a použitou kombinací materiálů, jako je dřevo a kov.

Poslední dvě ceny udělil Cech čalouníků a dekoratérů a truhlářů. První z nich získala Dominika Sirná, také studentka Ústavu nábytku, designu a umění LDF MENDELU, za čalouněné odpočivné křeslo DekorAkryl. Specifický vzhled dodává křeslu netradiční materiál dekor­akryl v kombinaci s kovovou konstrukcí a čalouněním. Druhou cenu udělil Cech čalouníků a dekoratérů a truhlářů Ivetě Krmíčkové z ateliéru Průmyslového designu UTB ve Zlíně za čalouněné prošívané křeslo NUBES. Při jeho navrhování se autorka inspirovala tvarem mraků (latinsky „nubes“). Iluze vznášení podobná vznášení mraků byla navozena použitím subtilní ocelové konstrukce.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina