výstavy

Das Haus 2020 – bydlení naruby

JAF Holz - nabytkovedilce.cz
JAF Holz - nabytkovedilce.cz
JAF Holz - nabytkovedilce.cz

Letošní rekordní návštěvnost mezinárodního veletrhu nábytku imm cologne mimo jiné potvrdila správnost rozhodnutí o revitalizaci kolínského výstavního areálu přijatém před několika lety. Celý prostor se do slova a do písmene převrátil naruby. Hlavní vstup byl přemístěn na sever a vznikla nová páteřní komunikace, tzv. veletržní bulvár s novými bočními halami. Těžiště expozic se tak posunulo severním směrem. Na východě pak došlo k demolici starých hal a hlavní přístup do areálu se zase vrátil na původní místo, které poskytuje lepší napojení na veřejnou dopravu i parkoviště.

Veletržní bulvár se využívá k prezentaci dalších služeb, jako jsou banky, přepravci, občerstvení, ale také k předvádění různých konceptů a vizí. To však není nic nového. Pamětníci si jistě vzpomenou na projekt Viziona, který v Kolíně proběhl koncem šedesátých let. Zůstal navždy spojen s autory světového kalibru, jako byl Joe Colombo, Olivier Mourgue nebo Verner Panton. V době studené války byla vize budoucnosti šokující. Zejména Pantonovo řešení, které vycházelo ze situace, kdy je povrch planety kontaminován a přeživší lidé se musí uchýlit do prostoru, kde není přirozené osvětlení. Panton zde předvedl mistrovskou hru s barvami, které měly v interiéru nahradit chybějící slunce.

Jako nový projekt odstartoval před léty IdealHouseCologne s cílem předvést tentokrát koncept bydlení dvou autorů, což by bylo východisko pro diskusi. Startovací podmínky byly stejné: prostor vycházející z krychle dokončen červenou barvou. Vhodná volba designérů přinesla návštěvníkům osvěžující zážitek. Nejbizardnější řešení přinesl „souboj“ fluidního domu Zahy Hadid versus minimalistické řešení Naota Fukasawy. Každý koncept měl svůj příběh a všichni autoři zde současně prezentovali svoje nábytkové produkty. K největším osobnostem zapojeným do projektu patří sourozenci Campana, kteří se utkali s bratry Boulourecovými nebo Patricia Urquiola s Hellou Jongerius aj.

Projekt k velké lítosti návštěvníků skončil, ale roce 2012 se zase objevil v podobě úspornějšího řešení pod novým názvem das Haus. Dva domečky se změnily v jeden a z veletržního bulváru se vrátily zpět do haly 3. Das Haus je opět jednou z vyhledávaných atrakcí imm cologne a konceptuální řešení zde opět předvádějí významné osobnosti nábytkového světa. Předvedla se zde např. současná hvězda německé designérské scény Sebastian Herkner, v roce 2014 dánská designérka Louise Campbell a před dvěma lety dokonce Lucie Koldová.

MUT design

Letošní řešení bylo svěřeno španělskému designérskému studiu MUT design. U jeho založení v roce 2010 stáli Alberto Sanchez a Eduardo Villalón, rodáci z Va­lencie. Mají společnou vášeň pro krásu všech prostých věcí, které nás dennodenně obklopují. Věnují se produktovému a grafickému designu. Za deset let existence se studio prodralo do skupiny nejúspěšnějších týmů tzv. nové vlny španělského designu. Valencia je střediskem designu, ale současně místem výroby tradičního nábytku a keramiky. Je to dobré místo pro kreativní činnost mladého týmu. Od svého založení se snažili najít cestu k významným producentům. Dnes jejich mezinárodní klientela zahrnuje firmy jako Bolia, Expormim, GAN, Ex.t, Santal, ale nechybí zde ani Preciosa lighting.

Projekt das Haus pojali jako koncept bydlení, které zkoumá vztah hranice interiéru s exteriérem a napojení na přírodu. To vyjadřuje i jeho název „A La Fresca“ (volný překlad: na čerstvý vzduch).

Použili zde svůj oblíbený recept: inspirace jednoduchými geometrickými tvary. Základem se stala čtvercová plocha podlahy. Z ní vyrůstají čtyři stěny konvexního tvaru, což prostor rozdělí na čtyři půlkruhové sekce plně otevřené do exteriéru. Střed čtvercové plochy zůstává volný. Čtyři zóny na výchozím čtverci vymezí velký kruh. Zbývající plocha je dokončena reflexní folií. Připomíná vodní plochu rozbitou travinami. Další iluzi vytváří osvětlení. Imituje denní pohyb slunce v kontrastu s centrálním prostorem připomínajícím jeskyni.

Toto výjimečné řešení má svůj původ v úchvatné lagunové krajině poblíž Valencie. Ta se stala inspirací i pro vytvoření barevné harmonie celého projektu. Mladým Španělům se podařilo vytvořit esteticky přesvědčivý základ pro obytný prostor kombinující venek a vnitřek, přírodu i architekturu, intimitu i společenský život.

Výstižný název „A La Fresca“ – ven do přírody, před dveře – připomíná španělskou kulturu potkávat se večer na náměstích nebo před domy, aby si po celodenní práci v horkém prostředí společně užili příjemného chládku. Žít u teplého moře znamená žít venku. Španělské domy od nepaměti vnášely do interiéru kousek vnějšku. Příkladem je zastíněné patio, jakýsi hybridní prostor, kolem něhož se točí sociální život středomořské populace. Autoři tento koncept otočili. Dům „A La Fresca“ se vyvíjí z vnitřku ven. I když se centrum stále jeví jako páteř domu a je plné denního světla, jeho skutečná funkce se přesunula ven.

Život v přímém kontaktu s okolním prostředím co možná nejblíže k přírodě plně odpovídá potřebě, která se intenzivněji objevuje zejména mezi městskými obyvateli. Moderní architektura tuto potřebu uspokojuje velkými okenními plochami, světlým prostorem a zdánlivě neviditelným přechodem vnitřku ven.

Koncept bydlení postaveného naruby je stejně jednoduchý jako revoluční: ústřední oblast – refugium – slouží k meditacím. Je obklopena čtyřmi místnostmi. Ty jsou pojednány jako jednotlivé zóny, ale zároveň jsou široce otevřené, aby vzbudily pocit maximální fluidity. Slouží k zajištění běžných činností jako relaxace, tělesná péče, vaření a stolování a prostor pro aktivity. Multifunkční prostor musí být otevřený individuálním a měnícím se potřebám. „Naším záměrem bylo změkčit hranice mezi vnitřkem a vnějškem,“ říká Alberto Sanchez. A tak Španělé nejen vnesli do domu kousek přírody, ale vlastní bydlení přenesli ven. „Venkovní koupelna je fascinující,“ říká Eduardo Villalón. „Dokážeme si představit, že po předchozích horkých létech bude stále populárnější nejen venkovní kuchyně, ale i experimenty s venkovní koupelí.“

Veškerý nábytek je orientován směrem ven. Vytváří zóny a dostává velmi odlišné využití. Outdoorová kuchyně připravená na večerní grilování tvoří venkovní kuchyňský prostor; místo postele je tu houpací síť, prostor pro hygienu a oblékání je symbolicky napojen na okolní vodní plochu. Nábytkové vybavení sestává převážně z vlastních produktů autorů. Mnohé byly vyvinuty výlučně pro das Haus, například houpací síť a venkovní koberec od GAN, rattanové křeslo od Expormim, outdoorové křeslo od Gandia Blasco a Cappellini nebo židle z Diably. Precióza dodala závěsnou lampu Lighting jako doplnění série NUDO. Mají zajišťovat příjemné osvětlení z vnitřku ven. Centrální svítidlo simuluje přirozený pohyb slunce. „Světlo by mělo volně proudit otevřenými plochami a plavat na vodě. Funguje jako červená niť celé struktury“, říkají tvůrci. Nové konvexní dlaždice (Peronda) sjednocují stěny s podlahou. Barvy a materiály jsou měkké a jednoduché: písek, terakotová, bílá… působivá směsice rustikálního stylu a minimalismu.

Koncept bydlení naruby „A La Fresca“ zřejmě není použitelný v chladných klimatických podmínkách. Na rozdíl od běžně používaných globálních modelů bydlení nabízí něco typicky lokálního. To je třeba uchovat pro další generace. Touto jednoduchou myšlenkou překonal das Haus moje očekávání.

Zdroj: tisková konference skupiny MUT

Autor: doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc.
Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt: kanicka@mendelu.cz
Foto: autorka

Nastaviť odber noviniek

Please enable the javascript to submit this form

sk_SKSlovenčina
cs_CZČeština sk_SKSlovenčina