materiály

Veganské materiály ve výrobě nábytku

Veganské materiály ve výrobě nábytku
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V Dřevařském magazínu 12/2019 jsme představili nový potahový materiál vyrobený z korku (viz ZDE), prezentovaný jako rostlinná alternativa usně pro výrobu čalouněného nábytku. Tato tzv. korková textilie ale není jediným alternativním veganským materiálem, kterým se někteří dodavatelé snaží nahradit klasickou useň nebo textilie živočišného původu. Již dříve jsme kupříkladu představili tradiční africký materiál Bark Cloth, získávaný z kůry divokých fíkovníků. Objevují se ale i zcela nové a často velmi bizarní materiály rostlinného původu, např. z kaktusů nebo z hub. Zdá se, že v souvislosti se sílícím tlakem na udržitelnost zdrojů a ochranu životního prostředí se s nabídkou podobných alternativních materiálů budeme setkávat stále častěji, a proto řada odborníků z nábytkářské praxe nabádá k obezřetnosti z hlediska ověření jejich vlastností a vhodnosti použití pro deklarované účely.

Kaktusová alternativa usně

Na pohled a údajně i na dotek vypadá jako useň, ale ve skutečnosti je vyrobena z kaktusů. Tuto veganskou alternativu usně, která se jmenuje Desserto, vyvinuli mexičtí podnikatelé Adrián López Velarde a Marte Cázarez. Materiál je vyroben pouze z kaktusů a lze jej podle jeho autorů použít v módním, nábytkářském a automobilovém průmyslu.

Oběma zakladatelům firmy trvalo dva roky, než tento inovativní, veganský produkt vyvinuli. V říjnu 2019 ho poprvé představili na nejdůležitějším italském veletrhu usní Lineapelle. „Organické složení materiálu znamená, že je měkký a vhodný pro běžné zpracování. Je také prodyšný a snadno barvitelný,“ říkají jeho autoři.

Kaktusový potahový materiál je podle nich částečně biologicky rozložitelný, jeho přírodní zdroje rychle dorůstají a je navržen tak, aby při běžném používání vydržel alespoň deset let. Výrobce má velké ambice a tvrdí, že by tato rostlinná alternativa usně mohla v budoucnu vytlačit konvenční materiály z trhu.

Nábytek a bytové doplňky z hub

Britský designér Sebastian Cox se specializuje na vývoj nábytku z mycelia (podhoubí) hub. Asi před třemi lety objevil v lesích v Kentu materiál, který držel pohromadě dvě lískové větve. To vedlo výrobce nábytku ke kontaktu s britskou mykologickou společností, která ho nasměrovala na vědkyni Ninelu Ivanovou. Dvojice pak experimentovala se způsoby, jak inovativní materiál použít ve funkčních výrobcích, jako je bytový textil nebo nábytek. Výsledkem jejich práce byla kolekce nazvaná Mycelium + Dřevo, představující řadu jednoduchých stoliček a lamp s semišovou povrchovou texturou. Premiéru měl v roce 2017 v londýnském art centru Somerset House jako součást London Design Festivalu.

Produkty jsou vyrobeny z čerstvě nařezaného dřevního odpadu spojeného vzájemně myceliem dřevokazné houby Fomes fomentarius (Trudnatec kopytovitý). „Každý kus nábytku je vytvořen myceliem, jak roste a svazuje zelený dřevěný odpad dohromady kolem účelově vyráběných rámů a vytváří lehké, neuvěřitelně pevné a zcela kompostovatelné designové kousky,“ popisuje své produkty Sebastian Cox.

Návrhář Adam Davies, který se o biologické materiály začal poprvé zajímat v roce 2015, když studoval na Cardiff School of Art & Design, vytváří lampy vyrobené z hub. Jádrem produktu, který v současné době prodává jeho společnost Tŷ Syml, jsou lustrová stínidla Silo Light, která byla původně vyvinuta na žádost Brightonské bezodpadové restaurace Silo ve spolupráci s designérkou Ninou Woodcroftovou. Každý měsíc prodá přibližně čtyřicet těchto udržitelných lamp, hlavně do restaurací a ekologicky zaměřeným interiérovým návrhářům.

Veganský design bude stejně populární jako veganské jídlo

Na loňském Vegan Fashion Week v Los Angeles návrháři předpověděli, že se veganský design stane stejně populární jako veganské jídlo. Mnozí se domnívají, že tento trend se projeví, jakmile budou rostlinné alternativy materiálů vyrobených ze surovin živočišného původu, jako je kůže a vlna, dostupnější.

Interiérová designérka Deborah DiMare, zakladatelka VeganDesign.org, uvedla, že vzdělávání spotřebitelů o dopadu používání živočišných produktů v designu podnítí více lidí, aby podnikli další krok od veganské stravy ke zcela veganskému životnímu stylu.

Designérka navrhuje směsi konopného a bambusového vlákna jako alternativy vlny, kašmíru nebo merina. Banánové vlákno a Tencel (vlákno vyrobené z dřevní buničiny) lze podle ní použít jako náhražku hedvábí.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: archiv autora a výrobců

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina