odborné témy

Kvalitou světla ke kvalitě života

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Chcete pro své zákazníky přinést přidanou hodnotu, něco nového a být jim prospěšní? Mít náskok před konkurencí? Vyhrát zakázku, protože víte víc? Pak nasaďte brýle a čtěte … a na konci si položte otázku, jaké světlo chcete pro sebe, pro své děti, pro své zákazníky.

Blue hazard, Cirkadiánní rytmus a Non-flicker

Pro ty, kteří mají o tuto tématiku zájem, doporučuji článek z DM 1-2/2019, kde je popsaná problematika Cirkadiánního rytmu, blue-hazardu, vlivu světla na biologii člověka. Zájemci o tuto problematiku se také mohou přihlásit na seminář ke kvalitě světla TRON.

Ve zkratce pro ty, co nečetli výše uvedený lednový článek:
•    Blue-hazard a škodlivé tak zvané modré světlo – je bioaktivní a lze jej rozdělit na část škodlivou a prospěšnou a to v závislosti na čase.
•    Cirkadiánní rytmus – přirozený denní rytmus všech organismů na zemi synchronizovaný denním světlem, respektive střídáním dne a noci a změnami barvy světla v závislosti na jeho průchodu atmosférou.
•    Non-flicker – blikání světla při jeho řízení (stmívání) způsobené běžnými druhy ovladačů (konkrétně nejrozšířenějšími PWM ovladači, které naleznete v nabídce všech prodejců).

Tato trojice faktorů, pokud o ní nevíte, dokáže nepěkně ovlivnit zdraví. Blue-hazard a Cirkadiánní rytmy byly popsány v minulém článku, nyní se budeme věnovat problematice Non-flicker.

Co je flicker

Flicker je rychlé blikání světla, způsobené v nábytkářském průmyslu a interiéru hojně používanými PWM ovladači. Jedná se o způsob ovládání intenzity svitu nebo barvy svitu svítidel, kdy z ovladače nejde hladký proud a důsledkem stmívání svítidlo rychleji nebo pomaleji podprahově bliká. Naše oko respektive náš mozek nás oklame, my toto blikání nevidíme, ale mozek jej vidí a vnímá! Výsledkem může být nervozita bez zdánlivé příčiny, nesoustředění se, bolesti hlavy, snížení výkonu (při učení).

Lze flicker odstranit? – Ano

Ano. Existují Non-flicker řízení a zapojení řízení svítidel, které nezpůsobuje při řízení intenzity nebo změny barvy osvětlení blikání. Způsobů, jak Non-flicker ovládat svítidla je více a to jak v jejich proudové, tak napěťové verzi. U proudových svítidel (CC = constant current) je to například řízení pomoci DALI ovladačů a u napěťových svítidel (CV = constant voltage) což jsou například velmi rozšířené LED pásky a liniová svítidla pod kuchyňské linky toho dosáhneme aplikováním nových zdrojů a jejich přesným použitím ve vztahu k výkonu svítidla.

Kompletní návod jak na to, Vám dodáme na vyžádání. Požadavek pošlete na info@tron.cz a pověřený pracovník s Vámi probere pro Vás nejvhodnější formu předání informace, nebo případného proškolení. Více zjistíte v rámci odborných a aplikačních seminářů, (přihláška tel.: 734 572 379).

Zdroje: Konference osvětlení Bregenz, Rakousko; 2018, Konference osvětlení Bregenz, Rakousko; 2019, Mezinárodní konference osvětlení Plzeň 2019, Odborná prezentace pro výrobce světelné techniky doc. RNDr. Zdeňka Bendová, Ph.D. Přírodovědecká fakulta univerzity Karlovy a spolupracovníci; 2018

Autor: Ing. Aleš Ingr
TRON ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY, s.r.o.
Kontakt: ingr@tron.cz
Foto: archiv autora

Kontakt:

TRON ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY, s.r.o.
Karásek 1J
621 00 Brno-Řečkovice
tel.: +420 541 420 720
e-mail: info@tron.cz
www.tron.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina