aktuality

Stromem roku 2019 je Chudobínská borovice

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V pořadí již 18. titul v celonárodní anketě Stromu roku si pro letošní rok odnáší Chudobínská borovice rostoucí nad břehem Vírské přehrady na Vysočině. V konkurenci dalších jedenácti kandidátů pro ni hlasovalo celkem 4394 lidí.

Chudobínská borovice je významný exemplář borovice lesní nacházející se na skalnatém nepřístupném ostrohu levého břehu Vírské údolní nádrže u bývalé obce Chudobín v okrese Žďár nad Sázavou. Strom je nyní kvůli ochrannému vodnímu pásmu nepřístupný, byl však znám již v dobách před napuštěním Vírské přehrady (1957) a stal se i častým objektem děl výtvarných umělců a fotografů. 350 let starý strom je opředený pověstmi, mezi místními se například traduje, že pod ním v noci hraje čert na housle, což je zřejmě důsledek svrateckých silných větrů. Podle místních je strom působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka.

Stříbrná medaile putuje také na Vysočinu, konkrétně pro Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou, který získal přes 2,5 tisíce fanoušků. Na pomyslnou bednu dosáhl také další dub z Žádlovického zámku v Lošticích v Olomouckém kraji.

Vítězství v anketě se pojí s odborným zásahem stromolezce pro vybraný strom a postupem mezi sedmnáctku evropských vítězů v anketě Evropský strom roku.

Bližší informace o anketě Strom roku 2019 najdete na www.stromroku.cz.

Foto: Marek Olbrzymek

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina