aktuality

Fujara zo Zvolena pre laureáta z Košíc

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Od roku 1976 sa pod záštitou Vysokej školy lesníckej a drevárskej – od roku 1993 Technickej univerzity Zvolen – koná medzinárodný festival vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen.

Na XXIV. ročníku sa zúčastnilo 8 folklórnych súborov zo Slovenska a 4 súbory zo zahraničia. Takmer 350 mladých ľudí spevom, hudbou a tancom súťažili o hlavnú cenu v podobe Zvolenskej fujary. Za laureáta festivalu vyhlásili (11. júla 2019) folklórny súbor Hornád z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Hlavnú cenu i ceny za jednotlivé prvky umeleckých prejavov odovzdal rektor TU Zvolen Dr. h. c. prof. Ing. Rudolf Kropil, PhD. Osobitným ocenením bola Cena primátorky mesta Zvolen Ing. Lenky Balkovičovej pre folkloristov súboru Ratilio, ktorého zriaďovateľom je Univerzita vo Vilniuse (Litva).

Nositeľ hlavnej ceny – súbor Hornád sa predstavil s choreografiou „Ostrov“, ktorá inscenovala tanečnú príležitosť počas dožinkových slávností v obci Ostrov v regióne južného Zemplína počas druhej svetovej vojny.

Technickú univerzitu Zvolen reprezentuje folklórny súbor Poľana (založený v roku 1956). Na tohtoročnej súťaži sa predstavil s programom „Balocká noc svätojánska“.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina