výstavy

Stockholm Furniture & Light Fair 2019 – skandinávský veletrh nábytku a světel

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V termínu 5. – 9. února 2019 jsme jako zástupci české firmy LD seating s. r. o., Boskovice navštívili veletrh nábytku Stockholm Furniture & Light Fair 2019. Tento veletrh naše firma průběžně sleduje, před třemi lety jsme se ho účastnili a vystavovali na něm a účast v budoucnu chceme zopakovat. Tento rok jsme se jeli podívat za účelem nabrání inspirace a sledování nejnovějších trendů.

Stockholm Furniture & Light Fair je známý svojí vysokou kvalitou. Celý veletrh není tak velký jako ORGATEC (největší veletrh kancelářského sezení v Evropě konaný ve dvouletém cyklu v Kolíně nad Rýnem), ale úroveň vystavujících firem je vysoká. Jako v minulých letech jsme si všimli, že severské firmy si drží špičkovou kvalitu v měkkém sezení a celkově v kvalitním čalounění. Na veletrhu jsme viděli zaměření na akustiku pomocí sedacích boxů se stěnami, tento rok převážně i se střechami. V zásadě sedací boxy lze členit na dvě až tři skupiny: minimalistické, v podstatě primitivní budky na telefonování s možností nabíjení baterek mobilu aj. se sezením pro jednoho či dva vedle sebe, a naopak komfortní boxy, které jsou samostatnými domečky v místnosti určenými pro nerušenou práci a konverzaci, vybavenými osvětlením, klimatizací, pohodlným vícenásobným sezením, stolkem, i dalším příslušenstvím. Tradičně na tomto veletrhu vystavují firmy, které umí dobře pracovat se dřevem v kombinaci s čalouněním. Krásně opracované masivní dřevo se uplatňuje i na neuzavřených boxech separujících jednající osoby na principu vidět a nebýt viděn. Také jsme sledovali dekory dřeva, nejčastější byly naturální odstíny, v těsném závěsu potom černý a bílý lak. Z českých firem vystavoval TON, který se řadí i na tomto veletrhu mezi firmy s vysokou kvalitou zpracování.

Na veletrhu byl patrný současný trend vybavování kanceláří, který umožňuje soustředěně pracovat na čalouněném lehátku či polohovacím křesle pololeže, stejně nebo podobně jako doma. Samozřejmostí jsou i výškově stavitelné stoly a k nim židle s dvojí funkcí: k sezení i podepření hýždí při práci vstoje. První takovou židli před lety vymyslil Pekka Toivola, vedoucí designér finské firmy Martela.

Veletrh byl pro nás jako každý rok zajímavou inspirací a vážně zvažujeme účast v příštím nebo přespříštím roce na podporu exportu do Skandinávie.

Autoři: Ing. Jakub Huráb a Ing. Jan Huráb
LD seating s. r. o., Boskovice
Kontakt: hurab@ldseating.com
Foto: autoři

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina