aktuality

Začalo klání o Evropský strom roku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Národní stromy z 15 zemí bojují o prestižní titul Evropský strom roku 2019. Veřejnost může svého favorita podpořit v online hlasování, které probíhá od 1. do 28. února. Lidé mohou z letošní patnáctky uchazečů vybírat vždy dva favority.

Český národní strom – Lípa svobody z Velkých Opatovic

Zádvorskou lepu, jak místní v hanáckém nářečí stromu přezdívají, se podařilo objevit při pátrání po stromech vysazených k výročí založení Československa.

„Naše Zádvorská lepa možná není nejkrásnější ani nejmohutnější soutěžící. Pro všechny Opatovické je ale symbolem síly a nezdolnosti. Přežila jako jediná z původní šestnáctky lip z roku 1918, i když jí ohrožovala válka, elektrické vedení nebo stavba parkoviště. Celé století bojuje stejně vytrvale, jako naše republika. Nyní je ten správný čas jí pomoci zabojovat i v Evropě,“ vyzývá zástupce stromu Dalibor Badal.

Slovenský národní strom – Lípa velkolistá z Kopčan

Slovensko reprezentuje 235 let stará Lípa velkolistá – Strážkyně velkomoravských tajemství. Stojí na okraji obce Kopčany vedle historického kostelíka sv. Margity Antiochijskej, který patří mezi nejstarší památky Velkomoravské říše (9. – 10. století). Lípa je vysoká 20 m a obvod kmene má 210 cm.

Anketa Evropský strom roku chce motivovat veřejnost starého kontinentu k většímu zájmu o stromy ve svém okolí a péči o ně obecně. Benefiční soutěž od roku 2011 organizuje konsorcium šesti evropských nadací Environmental Partnership Association (EPA).

Vítěz letošního 9. ročníku bude odhalen 19. března v Evropském parlamentu v Bruselu.

 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina