aktuality

Německo slaví 100. výročí založení Bauhausu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V letošním roce slaví Německo 100. výročí založení umělecko-řemeslné školy Bauhaus. Při této příležitosti se koná celá řada výstav, koncertů, instalací a dalších kulturních akcí. Celoroční událost odstartoval zahajovací festival „100 let Bauhausu“ (16. – 24. 1. 2019), jehož patronem je spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier.

Jednou ze zajímavých akcí letošních oslav bude např. výstava „Original Bauhaus“, která se uskuteční v Berlínské galerii ve dnech 6. 9. 2019 – 27. 1. 2020 (viz www.berlinischegalerie.de).Co je „typický Bauhaus“? Dnešní Wagenfeldovy lampy, židle Marcela Breuera nebo čajový servis Marianne Brandt představují ochranné známky známé školy designu. Avšak většina předmětů považovaných za „původní Bauhaus“ se stala ikonou až po jejím uzavření. Škola Bauhaus existovala pouhých 14 let, ale po celých 100 let jsou její nápady přenášeny, její produkty obnovovány, napodobovány a dále rozvíjeny. Výstava v Berlínské galerii představí známé i zapomenuté Bauhaus originály. K vidění bude umění a design ze sbírek Bauhaus-Archivu, výjimečné zápůjčky z mezinárodních sbírek a uměleckých pozic, které se znovu zabývají odkazem Bauhaus.

Další akce z bohatého programu oslav lze nalézt např. na stránkách www.bauhaus.de nebo www.bauhaus-dessau.de.

Bauhaus a Československo1

Bauhaus vznikl v roce 1919 ve Výmaru z původní uměleckoprůmyslové školy, kterou zde roku 1906 založil Henry van de Velde. Jeho nástupce Walter Gropius sloučil původní školu s výmarskou akademií výtvarných umění a novou školu nazval Bauhaus. Škola měla obnovit „jednotu umění pod vedením architektury a obnovit těsný vztah umění k řemeslu. Umění a technika mají vytvořit nový celek. Konečným cílem vší výtvarné činnosti se má stát stavba“. Každý student Bauhausu se tedy musel naučit řemeslu. Roku 1924 se musí pod tlakem zemské vlády z Výmaru přestěhovat do Desavy. Ani zde však škola dlouho nevydržela a ze stejných důvodů se roku 1932 podruhé stěhuje do Berlína. Pro svůj výrazně pokrokový a levicový charakter byla škola několik měsíců po nástupu nacistů k moci obviněná z „bolševické rozvratné činnosti“ a rozpuštěna (1933).

Styl a myšlení Bauhausu inspiroval i mnohé umělce, výtvarníky, architekty a jiné příslušníky české moderny tehdejší doby. Nebyl to jen Karel Teige, který v letech 1929–1930 přednášel na vysoké škole Bauhausu v Desavě. K prvním kontaktům dochází již v samém zárodku přizváním Wenzela Hablika k „Výstavě neznámých architektů“ v roce 1919. Kontakty s českou avantgardou lze vystopovat již v raných dvacátých letech, zejména během výstavy Bauhausu ve Výmaru v roce 1923, které se zúčastnili např. Josef Chochol, Jaroslav Fragner, Karel Honzík, Jaromír Krejcar, Jan Emil Koula, Evžen Linhart a Vít Obrtel.

1) Zdroj: Wikipedia

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina