výstavy

Jubilejní dvacátý Designblok 2018

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Designblok – Prague International Design Festival – je největší výběrová přehlídka designu a módy ve střední Evropě. V roce 1999 ho podle vzoru podobných akcí v Evropě (Paříž, Kolín, Miláno) založili ředitelé agentury Profil Media Jana Zielinski a Jiří Macek. Když se před 20 lety prodíral na svět, nebyla rozhodně oblast designu a estetiky v popředí zájmu veřejnosti. Z původní akce pro 14 vystavovatelů se ale během 20 let existence vyvinula obrovská událost s ambicí popularizovat tak složitý fenomén, jako je design.

Celých 20 let Designblok propaguje kvalitní design, pomáhá mladým tvůrcům odstartovat kariéru a podporuje vztah designérů a výrobců. Vyjadřuje to ostatně i letošní vizuál: dva cyklisté jedou na jednom kole. Je to symbolika těžké práce, ale také nadšení a radost jet společně neustále vpřed.

Ve stoleté historii státu ale 20 let nic neznamená, je to teprve začátek obrovského úsilí design více přiblížit celé veřejnosti. Dříve měla spousta návštěvníků problém pochopit, co to vlastně je, dnes je už automaticky součástí životního stylu zejména mladší generace.

20. Designblok, který proběhl ve dnech 25.–29. října 2018 za účasti tří set módních návrhářů a šperkařů, také naznačuje nové trendy a tuzemskou produkci předvádí v evropském kontextu. To potvrzuje i účast renomovaných evropských tvůrců, kteří v minulosti Designblok obohatili svými produkty, ale také svojí přítomností a chutí podělit se o svoje know-how s českými studenty a jejich staršími kolegy. Letošními čestnými hosty byli světově uznávaní designéři Ineke Hans a Jaime Hayon. Jejich přednášky pro odbornou veřejnost byly neopakovatelnou možností pro studenty získat zajímavé informace a vyzkoušet si svoje jazykové znalosti.

Designblok se zpočátku odehrával jen v galeriích a showroomech, ale pak se vyskytla možnost představit touto formou i zajímavé stavební objekty, které jsou jinak veřejnosti uzavřené, jako: Grand Hotel Evropa na Václavském náměstí, Žižkovské nádraží, budovy ČKD v Karlíně, Kavkův dům na Starém městě, Colloredo-Manfeldský palác, botel Neptun a další budovy včetně jedné školy. První ročníky navštěvovali spíše nadšenci, poslední ročník přilákal už 50 000 návštěvníků všech věkových kategorií z České republiky i ze zahraničí.

Hlavním výstavním prostorem Design­bloku je už několik let Výstaviště Praha Holešovice. Výstavní plocha 14 000 m2 je rozdělena do několika sektorů. Je to Designérie – centrální hala s instalací českých tvůrců, Openstudio – prostor pro designéry, školní ateliéry a studenty, Superstudio – prostor pro výrobce a Art house – prostor pro umělecký design. Další instalace jsou umístěny na venkovní ploše výstaviště.

Designérie

Designérie neboli krajina zážitků je centrálním prostorem Designbloku. Vznikla na letošní nosné téma „oslava“ a byla vytvořena českými designéry a architekty. Návštěvníkům nabídla interaktivní instalace včetně Garden Stage, kde se odehrávaly módní přehlídky Designbloku a další doprovodný program.

Openstudio

Openstudio bylo pojato jako kreativní laboratoř současného designu. Mohli se zde prezentovat produktoví designéři, módní návrháři, designéři šperku, grafičtí designéři a ilustrátoři. Většinu produktů bylo možné na místě zakoupit za speciální designblokové ceny. Součástí Openstudia byla i výstava Designblok Diploma Selection 2018, výběrová přehlídka nejlepších evropských diplomových prací. Letos proběhla popáté. Mezinárodní porota respektovaných galeristů, novinářů a kurátorů, např. Juliet Kinchin, curator of Modern Design, MoMA, New York City, François Leblanc, gallerista, Paříž, Andrea Běhounková, šéf editor Vogue (CZ), Ineke Hans, Studio Ineke Hans and London Salons (NL) atd., vybrala z přihlášených projektů 30 finalistů z 22 zemí. Bylo mezi nimi 8 prací z Česka a Slovenska. V kategorii produktový design zvítězil projekt Substantial z Holandska (Alexander Schul), který se věnoval recyklaci a ochraně zdrojů. Jeho autor získal možnost samostatně vystavovat v následujícím ročníku Designbloku a finanční odměnu 1000 €.

Superstudio

Superstudio Designbloku představilo novinky českých a světových výrobců vzešlých ze spolupráce se špičkovými designéry. Kolem 80 výrobců zde předvedlo produkty ze všech oblastí designu, především nábytek, svítidla a bytové doplňky, ale i model letadla nebo speciální mobilní dům na kolech. Mimořádný důraz byl kladen na české značky. V sektoru nábytku to byla např. firma Jelínek, svítidla zastupoval Brokis.

Art House

Po cestě k dalším vystavovatelům mimo výstaviště bylo možné navštívit Art House umístěný v lapidáriu před průmyslovým palácem. To se stalo i letos se svými sochami zajímavou kulisou pro instalaci expozice uměleckého designu. Letošním tématem byla Pocta kráse. Kurátoři vybrali 20 instalací autorů různých generací i tvůrčích východisek a postupů. Prezentace českých celebrit obohatila díla evropských začínajících hvězd.

Palác Colloredo-Mansfeld

Stěžejní akcí Designbloku extramuros se na pár dnů stal palác Colloredo-Mansfeld v Karlově ulici. Pod názvem „manifest“ zde 14 špičkových designérů složilo hold kráse a předmětnému světu. Byla mezi nimi loňská vítězka soutěže Diploma Selection – Jorge Penadés a také čestní hosté Designbloku: Jaime Hayon a Ineke Hans.

Ke každoročnímu festivalu designu se i letos připojily četné pražské instituce. Vedle showroomů s nábytkem bylo možné vidět prezentace absolventů a studentů pražských uměleckých škol a do akce se zapojila i muzea, která design vystavují a sbírají.

Václavské náměstí a ulici Na Příkopech oživily také venkovní instalace v podání předních českých designérů a architektů. Vznikly speciálně pro Designblok.

Designblok je už chápán jako nedílná součást pražského kulturního podzimu. 50 000 návštěvníků je toho jasným důkazem.

Autor: doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc.
Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt: kanicka@mendelu.cz
Foto: autorka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina