aktuality

Nejlepší v Truhláři roku 2018 byli stejně jako loni žáci z Českého Krumlova

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V rámci doprovodného programu prvních dvou dnů výstavy Vzdělání a řemeslo, která proběhla minulý týden 7. – 9. listopadu na výstavišti v Českých Budějovicích, se uskutečnil jubilejní desátý ročník celostátní soutěže „Truhlář roku 2018“.

Dvoudenní soutěže, určené žákům druhých a třetích ročníků středních odborných škol se zaměřením na učební obory 33-56-H/01 – Truhlář a 33-56-E/01 – Truhlářská a čalounická výroba se letos zúčastnilo 9 odborných škol z bližších či vzdálenějších oblastí republiky. Z 20 žáků nominovaných zúčastněnými školami jich pak 16 soutěžilo v kategorii jednotlivců – „H“ (vyhlášené pro obor „Truhlář“) a 4 v kategorii dvoučlenných družstev – „E“ určené pro žáky oboru Truhlářská a čalounická výroba. Úkolem všech v praktické části bylo zhotovit 418 mm vysoký mobilní kontejner (noční stolek) s dvěma zásuvkami na polovýsuvech, opatřený čtyřmi otočnými kolečky. Materiálem pro korpus o půdorysu 470×538 mm (šířka x hloubka) byla 18 mm silná smrková spárovka. Pro spojení dílců si žáci mohly vybrat buď dřevěné kolíky o průměru 8 mm, nebo 4 mm silné lamelky. Zásuvky zhotovovali z 18 mm silných smrkových vlysů spojených kolíky, dno bylo ze 4 mm silného sololaku.

V rámci teoretické části pak soutěžící museli vypracovat test z odborných znalostí (30 otázek), sestavených z učiva I. a II. ročníku.

Vítězem kategorie „H“ s celkovým počtem 82 bodů (z možných 90 bodů) se stal Štěpán Bigas ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov. Se ztrátou tří bodů na vítěze, tedy s celkovým počtem 79 bodů, se na druhé příčce umístil Jiří Mareda ze SOŠ a SOU Písek. O pět bodů za ním (s celkovým bodovým ziskem 74 bodů) stanul letos na třetí příčce Martin Soběslavský, a to opět ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov. Vítěz Štěpán Bigas s bronzovým Martinem Soběslavským navíc vybojovali (celkovým součtem 156 bodů) pro svoji „alma mater“ prvenství v závěrečném hodnocení zúčastněných škol před v pořadí druhou SŠ Kateřinky – Liberec s.r.o., (141 bodů) a třetí SOŠ a SOU Písek (130 bodů).

Ve druhé soutěžní kategorii „E“ si pohár pro vítěze odvezli (za 90 získaných bodů) Jan Hruška a Jakub Mejda ze SOU Lišov. Druhou příčku obsadili Lukáš Padych a Michal Vančura ze SOŠ a SOU Třešť – pracoviště Černovice.

Při slavnostním vyhlášení výsledků vítězové v obou kategoriích obdrželi od patrona soutěže „zlaté“ poháry a spolu se soutěžícími na druhém a třetím místě věcné ceny od sponzorů. Vítězové a soutěžící na druhém a třetím místě v kategorii „H“ získali kromě toho od hlavního mediálního partnera soutěže dárkové poukazy na roční předplatné časopisu Dřevařský magazín.

Podrobnější informace o soutěži „Truhlář roku 2018“ přineseme v připravovaném vydání DM 12/2018.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina