školy

Vítězi 22. ročníku SUSO jsou loňští vicemistři ze SOŠD Spišská Nová Ves

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti PVA EXPO v Praze Letňanech proběhl v pátek 21. září závěrečný den finálového kola 22. ročníku „mezinárodní“ soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Česko-slovenské finálové klání, které se konalo v rámci doprovodného programu stavebního veletrhu For Arch 2018, vyneslo na stupně vítězů šestici nejlepších truhlářských adeptů. A to již podruhé v řadě nejen z České republiky, ale stejně jako v předchozím 21. ročníku i budoucí truhláře ze slovenské SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves, kteří se z loňské druhé příčky tentokrát posunuli až na tu nejvyšší.

Letošní finálové kolo absolvovalo 22 žáků učebního oboru truhlář (stolár) z devíti českých a dvou slovenských středních odborných škol. Jejich nominaci během roku určila postupová kola v Praze, Ostravě, Hradci Králové, Nitře a Českých Budějovicích. Finále jako obvykle probíhalo v průběhu prvních čtyř dnů veletrhu (18.–22. 9.) a pro zhotovení soutěžního výrobku měli soutěžící k dispozici kromě ručního nářadí také dlabačku, hranovou brusku a širokopásovou brusku od hlavního partnera soutěže a.s. Houfek a také přímočarou kmitací pilu Mafell. Ve startovním poli byly již potřetí v řadě také dívky. A to z pražského oblastního kola postoupivší bu­doucí truhlářka Jana Čiková ze SOŠ a SOU Beroun – Hlinky a Soňa Karpalová ze SOU nábytkářského a SOŠ, s.r.o. Liberec, která v roli náhradnice plnohodnotně zastoupila svého nemocného spolužáka postoupivšího z oblastního kola v Hradci Králové.

Teoretická část si opět žádala míti široký rozhled

Finálové kolo se stejně jako v předešlých ročnících skládalo z praktické části a odborného znalostního testu se 42 otázkami z různých oblastí. Mimo odborných věcí z učiva prvních dvou ročníků a BOZP byl složen také z otázek zaměřených na činnost letitých partnerů soutěžního oboru truhlář, kterými byly spolu s již jmenovanými společnostmi Houfek a.s. a Mafell AG ještě firmy DeWalt, Ramia a Dřevařský magazín. Několik otázek se týkalo také se SUSO již druhým rokem spolupracující VOŠ a SPŠ Volyně, která pro praktickou část soutěže (nejen ve finále, ale i v oblastních postupových kolech) připravovala technické výkresy. Mimo to stejně jako loni nabídla nejlepší dvojici z každého kola (a doprovázejícímu pedagogovi) ještě bezplatnou třídenní odbornou stáž ve svých prostorách, naplánovanou na přelom měsíců říjen a listopad. Svoji první reprízu v teoretické části finále měl také speciální test zpracovaný Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) se sedmi otázkami zaměřenými na podmínky pro podnikání.

Výrobky tentokrát včetně povrchové úpravy

Pro praktickou část pořadatelé zvolili univerzální dětský odkládací stolek se čtyřmi poličkami v různých úrovních o obdélníkovém půdorysu zhotovený ze smrkového dřeva, který u soutěžících mimo jiné prověřil zvládnutí dvou truhlářských spojů – čep a dlab, kolíkový spoj. Pro zhotovení dlabů a kolíkových spojů mohli žáci použít dlabačku a stojanové vrtačky zapůjčené partery soutěže. Samotné čepy spojů pak museli zhotovit pouze s pomocí ručního nářadí, aby předvedli svoji řemeslnou zručnost. „Soutěžícím byly přiděleny smrkové přířezy, které museli přesně vykrátit a v případě poliček také oříznout do předepsaného tvaru. Následně pak zhotovovali spoje a po obroušení nanesli na prvky 2 vrstvy vodou ředitelné lazury. Poté provedli vlastní montáž,“ sdělil nám z pozice poroty Ing. Lubomír Freiberg, zastupující ve finále nepřítomného hlavního porotce SUSO Libora Malého, který byl již tradičně autorem návrhu soutěžního výrobku.

Odměny nejen pro žáky, ale i pedagogy a porotce

Odpolednímu slavnostnímu vyhlášení výsledků, moderovanému Dominikou Janochovou z TV Nova, předcházela autogramiáda dnes již bývalé české reprezentantky v plážovém volejbalu Kristýny Kolocové Hoidarové. Ta jak účastníky finále tak i nejednoho z přihlížejících návštěvníků veletrhu nejen obdarovala svojí podepsanou fotografií, ale všem také dala možnost se s ní vyfotit, čehož kromě soutěžících nezřídka využil i jejich pedagogický doprovod. Vlastní vyhlašovací ceremoniál pak proběhl za účasti ředitelky odboru školství a mládeže Magistrátu hl. m. Prahy Mgr. Lenky Němcové, předsedy představenstva AMSP ČR Doc. Ing. Karla Havlíčka. Ph.D., MBA, viceprezidenta HK ČR Romana Pommera, prezidenta AČN Ing. Martina Čudky, ředitele VOŠ a SPŠ Volyně RNDr. Jiřího Homolky a dalších významných hostů. Ti pak mimo jiné také osobně poblahopřáli novým „mezinárodním mistrům“ mezi žáky oboru truhlář, jimiž se stali Martin Dacho a Lukáš Vesselényi ze SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves se ziskem 336 bodů. Tímto výkonem se spišské SOŠD podařilo v Praze zdárně navázat na loňskou úspěšnou reprezentaci svých žáků (vicemistři 21. ročníku SUSO) a pod vedením stejného mistra odborného výcviku Viliama Púčeka je dostat až na post nejvyšší. Druhou příčku, s odstupem 5 bodů za vítězným družstvem, obsadili Martin Kaščák a Václav Petříček ze SŠ řemeslné Jaroměř. I tato škola prostřednictvím svých svěřenců potvrdila a dokonce ještě vylepšila svůj výborný výkon z loňska, kdy její reprezentanti skončili na třetí pozici. Ta tentokrát patřila žákům SŠ stavební Jihlava Tomáši Müllerovi a Tomáši Markovi, kteří ji vybojovali s celkovým ziskem 326 bodů respektive s odstupem 5 bodů za stříbrným soutěžním družstvem z Jaroměře. Kromě celkového pořadí byli stejně jako v předchozích dvou ročnících vyhlášeni, a to ústy Kristýny Kolocové Hoidarové, i vítězové dvou vybraných disciplín – „Konstrukční spoje“ a „Nejlepší výrobek“, jimiž se v obou případech stali letošní mistři Martin Dacho a Lukáš Vesselényi. Všech 6 výše jmenovaných úspěšných finalistů si domů odvezlo mimo diplomů a hodnotných praktických cen od partnerů soutěže (např. hoblice Ramia, elektrické ruční nářadí od společností Houfek, Mafell, DeWalt, finanční odměna 1500 Kč od pořádající společnosti ABF a další) také poukaz na dvouleté předplatné časopisu Dřevařský magazín.

Za nejlepší mezi zúčastněnými školami byla vyhlášena a titul Hvězda finále 22. ročníku získala SOŠ drevárska Spišská Nová Ves. Učitel odborného výcviku z této školy Viliam Púček, který žáky na soutěž připravoval, získal kromě toho ještě čestné uznání Asociace českých nábytkářů za pedagogický přínos při vzdělávání mladých truhlářských nadějí v rámci Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Pořádající společností ABF pak Viliam Púček byl ještě oceněn od loňského roku udělovaným titulem Pedagog ročníku 2018. V rámci vyhlašovacího ceremoniálu byla rovněž podruhé v řadě udělena také cena Gentleman řemesla, kterou se organizátoři rozhodli příležitostně udělovat lidem, kteří se v souvislosti se soutěží SUSO významně podílejí nebo podíleli na propagaci řemesla. Z rukou manažera soutěže Davida Surmaje ji převzal letošní „zastupující“ porotce Ing. Bohumír Freiberg, který před 22 lety stál u základů SUSO.

Soutěžní výrobky byly při slavnostním ceremoniálu věnovány dětskému domovu v Mladé Boleslavi. A to stejně jako loni ve spolupráci s Nadačním fondem Veroniky Kašákové (finalistka České Miss 2014, jež sama od čtyř let vyrůstala v dětském domově), který různým způsobem podporuje dětské domovy po celé ČR.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina