aktuality

Wittmann Möbelwerkstätten

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rakouská firma Wittmann patří do zlatého fondu rakouské nábytkářské produkce. Původní sedlářství v Etzdorfu fungující od roku 1896 změnilo v padesátých letech 20. století výrazně svoji orientaci. Může za to Franz Wittmann, otec dnešní majitelky Ulriky Wittmann. Učinil rozhodující krok: sedlářství lokálního významu přeměnil na čalounický provoz, jehož renomé brzy překročilo rakouské hranice. Může za to filozofie rodinného podniku, která se po čtyři generace nezměnila. Základem úspěchu je pochopení významu kvality řemesla a jako velmi prozíravé se ukázalo tehdy neobvyklé řešení spolupráce s designéry.

Design a trendy ale nikdy nebyly primární. Vždy rezonovaly s důrazem na funkci – sedací a lehací komfort. Trvanlivost a kvalita byly vnímány jako základní atributy řemeslné výroby. Rychlá reakce na individuální požadavky je samozřejmostí stejně jako fakt, že je každý produkt výsledkem dokonalého řemeslného zpracování. Produkty z Etsdorfu jsou přátelské k životnímu prostředí a šetří zdroje. Existuje zde silná firemní sounáležitost. Pracovníci jsou vychováváni od začátku kariéry a často zde vydrží celý život. Wittmann se těší výtečné pověsti, což je zásluha majitelů Ulriky a jejího muže Hainze Hofera, který dokonce kvůli firmě převzal i příjmení Wittmann.

Zvláštní postoj má firma i ke svým klientům. Už několik let jim nabízí osobní účast ve finální fázi výroby odpočivného nábytku. Příležitost vidět detaily výroby vlastního nábytku a odhalit důvod kvalitního sezení a dlouhé životnosti produktu dělá z procesu nákupu nábytku skutečně mimořádně přátelský akt.

Se zaměřením na oblast bydlení, sezení, jídlo a ležení je firma již desetiletí významným hráčem na trhu s nábytkem v oblasti veřejného i privátního interiéru. Flexibilita výroby umožňuje reagovat na momentální požadavky. Někdy má větší odbyt ložnicový nábytek, jindy čalouněný. Firma zúročila svoje zkušenosti z období, kdy fungovala jako sedlářství. Zachovala kladný postoj k řemeslnému zpracování. Není divu, že většina modelů je dokončována tou nejkvalitnější usní. Je používána hovězina z evropských zdrojů. Useň je zpracována s maximálním ohledem na životní prostředí a probarvována v celé tloušťce. Díky své prodyšnosti poskytuje příjemné sezení. Co se týče textilií, může Wittmann pracovat se třemi stovkami různých barev a dezénů. Dominantní je optické hledisko, kvalita se vnímá auto­maticky. Některé dezény připomínají produkci firmy Wiener Werkstätte.

Spolupráce s renomovanými designéry

Díky své reputaci je Wittmann vyhledávaným partnerem renomovaných designérů všech generací z domova i zahraničí, ale portfolio zahrnuje i oblast tzv. klasiků. Redesign produktů Josefa Hoffmanna a re-edice modelů Fridricha Kieslera jsou výsledkem úcty k rakouské kultuře bydlení. Nadčasovost těchto produktů znamená stabilní bod produkce nábytku nezpochybnitelné kvality prověřené stoletou existencí na trhu.

Na referenční listině nechybí ani úzká kooperace s těmi skutečně nejlepšími, jako je architekt, designér a laureát Pritzkerovy ceny Jean Nouvel. Ten je často spojován se svými architektonickými objekty, jako je Institut du Monde Arabe v Paříži, opera v Lyonu, nadace  Cartier v Paříži, věž Dentsu v Tokiu atd. Všechny mají společnou vlastnost: každý je úplně jiný a vychází  z lokálních vztahů. To samé platí i pro soubor Vienna. Svojí precizností dokonale zapadá do vysokých firemních požadavků. Je to autentický objekt, který mohl vzniknout pouze zde, a to během spolupráce na vybavení vídeňského hotelu společnosti Sofitel Vienna Stephansdom.

Výkladní skříní výrobců nábytku jsou evropské salony v Kolíně a Miláně, ale také četné prezentace lokálnějšího významu. Odborné i laické veřejnosti zde jsou naznačovány vývojové směry. Heslem Wittmana je dostatečný prostor pro inidividualitu. Personalizované objekty dělají dobře očím, duši i tělu. Individualita přináší pocit úniku z anonymity. Trendem jsou úsporné solitéry, kombinovatelné podle chuti a nálady, mix barev a materiálů.

Na současném firemním úspěchu se podílejí takové osobnosti, jako Sebastian Herkner, Monica Förster, Jaime Hayon, Soda Designers. Jejich návrhy nesou specifický rukopis se společným jmenovatelem, což je radost z tvorby. To bylo důvodem k udělení řady ocenění, např. lůžko Wings, design Jaime Hayon, získalo letos cenu Elle Deco International Design Awards (EDIDA).

Rakouský producent čalouněného nábytku má v současnosti cca 120 pracovníků. 70 % produkce směřuje do zahraničí, celkem do cca 52 zemí, mimo jiné do Německa, Švýcarska, Holandska, USA, Ruska a Japonska. Produkty firmy Wittmann jsou trvale k vidění ve vídeň­ském showroomu nedaleko pavilonu Secese na Karlově náměstí.

Zdroje: tiskové materiály IMM 2018 a Salone del Mobile 2018

Autor: doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc.
Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt: kanicka@mendelu.cz
Foto: autorka a archiv Wittmann

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina