aktuality

Najväčší mestský festival ľudových remesiel

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Dni majstrov ÚĽUV v Bratislave už v 28. ročníku (25. – 26. 8. 2018) boli vyvrcholením festivalu ľudových remesiel a kultúry „Majstri ľudovej umeleckej výroby“. Staré mesto  rozdelili na tri časti, aby priblížili tradície, ktoré sú základom slovenskej kultúry. Hviezdoslavove námestie patrilo stovkám drevených stánkov, ktoré predstavili tradičné (často aj zabudnuté remeslá). Bol to najväčší mestský festival remesiel. Jeho vyvrcholením bol galaprogram, na ktorom odovzdali čestné tituly majstrov ľudovej umeleckej výroby.

V záujme zachovania výnimočných prvkov kultúrneho dedičstva získalo tituly majstrov ľudovej umeleckej výroby od roku 1959 už 415 remeselníkov a ľudových umeleckých výrobcov. V tomto roku pribudlo šesť nových majstrov.

Medzi nich sa zaradil Eduard Hupka z obce Gáň, ktorý rozvíja zručnosť v sústružení tokárskej techniky a vbíjanie kovu do dreva. Pre jeho prácu je charakteristická čistota pri spracovaní úžitkových predmetov. Vyrába najmä misky a svietniky. Využíva orech, čerešňu a jaseň ako podklad pre doplnenie motívu z mosadzného plechu. Sortiment doplnil o vlastné tvary a vzory, keď predtým využíval reprodukované návrhy výtvarníkov.

Čestný titul majstra získal aj Igor Prilinský z Prievidze, umelecký rezbár, absolvent umeleckej priemyslovky zameranej na umelecko-remeselné spracúvanie dreva, aktívne tvorí od roku 1994 a tak udržiava dlhoročnú rodinnú tradíciu. Vo svojej tvorbe sa prevažne zameriava na rezbárstvo, umelecké stolárstvo a reštaurovanie nábytku, pri ktorom využíva pôvodné technológie: intarziu, inkrustáciu, sústruženie, pozlacovanie 24 karátovým zlatom a vylievanie cínom. Vzťah k slovenskému folklóru umocňuje výrobou fujár, črpákov, valašiek a svorov. Svoju remeselnú zručnosť premieňa do dokonalého umeleckého diela s trvalou hodnotou a s dôrazom na detail.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina