materiály

Chytrá řešení pro lepší ergonomii a komfort v bytě – 1. část

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jak efektivně využít úložný prostor pod schody, šikmým stropem, ve výklencích nebo koutech? Jak domácí potřeby skrýt a přitom je mít stále po ruce? Jak vyřešit ergonomii nábytku v kuchyni či koupelně pro obyvatele bytu s různou tělesnou výškou? To jsou výzvy, které lze z velké části vyřešit za pomoci standardního katalogového sortimentu kování a komponentů i z nabídky tuzemských dodavatelů nábytkového kování.

Prostor pod schodištěm

Místo pod schodištěm je často využíváno jako úložný prostor zejména v malých bytech či domech. Podobně je tomu i u podkrovního prostoru pod šikmým stropem. Vestavěná skříň umožní jeho efektivní využití pro ukládání nejrůznějších věcí. Ať už jsou to úklidové prostředky, sezónní či sportovní oblečení, zavazadla anebo věci každodenní potřeby. Vestavěná skříň může být řešena různými způsoby: Standardně s vnitřním členěním pomocí polic a uzavřená otočnými dveřmi, anebo moderně s využitím široké škály standardního kování a komponentů. Vnitřní prostor tak může být řešen nejen pomocí polic, ale také zásuvek, výsuvných regálů apod. Úložný prostor může být uzavřen jak klasickými otočnými dveřmi, tak i skládacími dveřmi, které při otevření zabírají menší prostor před skříní. A samozřejmě v sou­ladu s aktuálními trendy může být celá čelní plocha řešena v hladkém provedení bez úchytek. Otevírání a zavírání skládacích dveří může být řešeno pomocí elektrického plně automatického systému, který po lehkém zatlačení na plochu dveře zcela otevře a následně po lehkém zatlačení zcela zavře. Zvyšuje to komfort a snižuje hlučnost. Pro otevírání ostatních dveří a zásuvek lze použít mechanické nebo elektromechanické systémy „push to open“ (zatlač pro otevření). Elektromechanické systémy mají drobnou nevýhodu v tom, že potřebují přívod elektrického proudu. I tomu se ale lze vyhnout. Nabízeny jsou již i otevírací systémy na baterie, které nepotřebují přívodní kabel. Snadno jimi lze i dodatečně vybavit jakýkoliv nábytek.

Výrobci kování nabízí i zajímavé „vychytávky“, jako jsou např. spřažené zásuvky, tedy dvě zásuvky spojené k sobě a otevírané současně. Umožňuje to synchronizovaný mechanismus, který spojuje výsuvy dvou zásuvek tak, že se pohybují obě současně bez rizika křížení apod. Využít to lze např. u úzkých korpusů, kdy spojením dvou sousedních zásuvek a jejich osazením jedním společným širokým čelem získáme vizuální efekt moderní široké zásuvky.

Ergonomie v koupelně

Nastavitelná výška nábytku v závislosti na různé výšce obyvatel domu či bytu se nejčastěji řeší v pracovně (stůl a židle) a v kuchyni (pracovní plochy), méně často již v koupelně. Přesto i zde je prostor pro inovace. A to nejen z hlediska přizpůsobení výšky umyvadla tělesné výšce uživatele. Koupelnu totiž kromě své hlavní funkce – zajištění osobní hygieny, využívá většina žen i ke své každodenní rutinní činnosti – zkrášlování sama sebe. Prostor před zrcadlem tak často plní i roli kosmetického koutku. Tuto činnost lze provádět vstoje, pohodlnější je to ale vsedě. Ve druhém případě je nutné zajistit, aby se umyvadlová skříňka a zrcadlo, nastavené standardně pro činnosti vstoje (mytí, zubní hygiena, holení a pod.), daly přenastavit pro činnosti vsedě.

U umyvadlové skříňky je možné použít např. elektrické teleskopické polohovací sloupky, používané např. u podnoží pracovních stolů. Pomocí ovládacích tlačítek pak můžeme libovolně měnit výšku skříňky. Přívod vody k baterii stejně jako odpad je samozřejmě v takových případech nutné řešit flexibilním připojením.

Vertikálním elektrickým posuvem lze samozřejmě opatřit také nástěnné zrcadlo. Ne vždy je ale toto řešení v souladu s estetickými požadavky. Jednodušším, ale přesto funkčním řešením může být např. mechanické sklopení zrcadla. K tomu postačí pouze dva závěsy a nábytkové sklápěcí nůžky pro zajištění zrcadla ve sklopené poloze.

Častou otázkou v malé koupelně bývá: Kam s ručníkem? Pokud nemáme prostor pro umístění věšáku, lze využít např. prodlouženou úchytku na čele zásuvky umyvadlové skříňky jako hrazdičku. Firma Hettich tuto variantu ještě zdokonalila, a to tak, že umyvadlovou skříňku osadila spodní zásuvkou s vysokým čelem a vnitřní zásuvkou. Vysoké čelo spodní zásuvky pojala jako niku, takže v ní umístěná úchytka nevyčnívá do prostoru, tudíž nepřekáží při běžném provozu.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina