reportáže

PURE JUNK mení odpad na funkčné výrobky a interiéry

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Počas vysokoškolského štúdia sa Mária Demjanovičová rozhodla podnikať, aby sa pokúsila splniť svoj detský sen o navrhovaní bývania. „Chcela som to robiť, hoci projekt neprinášal zisk. Zarábala som v iných zamestnaniach, aby som mohla budovať svoju firmu.“ – vyznáva sa zo skúseností. Nájsť priestor v živnostenskej sfére bolo pred 5–7 rokmi veľmi náročné. Až impulzy spracovania a recyklovania starých vecí jej vnukli nové námety a nápady. Staré drevo bolo tým najvhodnejším objektom. Založila študentskú startupovú firmu PURE JUNK (v preklade „Čistý odpad“) vyrábajúcu nábytok zo starých drevených paliet a postupne aj iného odpadového dreva.

Nápad prvý krát prezentovala na „Startup Weekende“ v Žiline v novembri 2014. Študentský startup sa snažil riešiť problém s odpadmi na Slovensku. Veď SR ročne vyprodukuje 1,4 milióna ton odpadu, z ktorého recyklujeme iba 1 %. Získanie 2. miesta na žilinskom Startup Weekende bolo odozvou na celý komunikačný mix projektu. Vytvorenie webovej stránky a prezentácia dizajnových exteriérových a interiérových nábytkových doplnkov z odpadového dreva naštartovali prvé reálne zákazky. Na jar 2015 sa študentský projekt transformoval na skutočné podnikanie a v máji 2015 si Mária Demjanovičová otvorila živnosť.

Vtedajšia študentská podnikateľka vymenováva svoje úspechy: „Nasledovalo získanie študentskej podnikateľskej ceny za najinšpiratívnejší projekt, cenu mi odovzdal osobne minister školstva. V nasledujúcom roku (2016) som získala „European – Globe Student Enterpreveur Awards“ a nasledovalo ocenenie „Forbes 30 pod 30 – Pitch of the Day 2016“. Potom to bola nominácia v rámci ocenenia Inovačná cena Žilinského kraja a prezentácia na TEDx Brno Women. Nadväzovala diskusia „Z kontajnera na javisko“ v rámci Urban marketu na festivale Grape.“ Neskôr prišlo ocenenie Impact HUB Inkubátor, ako celkový víťaz akceleračného programu.

V roku 2017 promovala na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. Po ukončení štúdia zmenila živnostenské podnikanie na „eseročku“ s názvom PURE JUNK DESIGN s rozšírením činnosti aj na zariaďovanie interiérov.

Rozoberaním paliet využívajú staré drevo

A čo sa zmenilo odvtedy, čo študentský startup vstúpil do sveta podnikania? Mária Demjanovičová popisuje marketingové zameranie: „Využívame iba nevratné palety rôznych rozmerov, ktoré rozoberáme. Okrem paliet sú to však aj iné produkty – starý nábytok alebo staré krovy. Väčšinou si zákazníci dodajú staré drevo, aby recykláciou resp. upcykláciou získali z časti svojho domu alebo nábytku niečo nové s pridanou hodnotou.“

Z masívneho dreva vyberú a vyrežú požadované tvary, vyčistia, vybrúsia, namoria a povrchovo upravia. Povrch voskujú a prípadne dokončujú vodou riediteľnými farbami a lakmi. Aglomerované dosky (DTD, DVD, MDF) nepoužívajú. Predné dvierka zlepia vo forme škárovky. Maximálne použijú brezovú preglejku, aby dosiahli presnú plochu. Z odpadu využívajú už aj kovové časti, ktoré sa postupom času naučili obrábať.

Celá výroba je zákazková, vo výrobe pracujú dvaja výrobní pracovníci, výlučne s jednoduchým ručným náradím. Používajú množstvo vlastných šablón a prípravkov. Firma má päť spolupracovníkov. Ďalší dvaja remeselníci pracujú na zmluvu pri nárazových dokončovacích prácach a montujú časti nábytku priamo u zákazníka. Pri celom procese vypomáha aj grafička a interiérová dizajnérka, ktorá sa stará o výstup pre klienta.

Majiteľka a riaditeľka firmy Ing. Mária Demjanovičová zabezpečuje celý chod výroby, riadi nákup odpadového dreva, navrhuje minimalistický dizajn, určuje harmonogram výroby, použitie kovania a spojovacích prvkov, zameriava priestory, kde bude nábytok umiestnený. Doplnkové práce – úpravy stien, podláh, zameranie elektrického a plynového vedenia, prívod a odpad vody a pod. si objednávajú cez kooperačné firmy. Svietidlá a spotrebiče do interiéru dodávajú a montujú odborníci z iných firiem.

Evidujú 600 spokojných zákazníkov

Na začiatku vyrábali paletový nábytok v garážových priestoroch. Dnes pracujú v prenajatej hale, kde na ploche 110 m2 sú ručná dielňa, vrátane povrchovej úpravy, kancelária a sklad materiálu. Niektoré malé doštičky, ktoré zostávajú ako odrezky, sa využívajú na sériovú výrobu drobných spotrebných predmetov – svietniky, otvárače na fľaše, doplnky do interiéru. Na hotové výrobky vypaľujú svoje logo, čím si vytvárajú referencie pre ďalších zákazníkov. Nevyužívajú žiadnu z foriem platenej reklamy, povedomie o nich šíria práve klienti a zrealizované objednávky.

Úspešná podnikateľka uvádza ďalšie detaily: „Za uplynulé tri roky, čo masívnejšie vyrábame nábytkové a interiérové produkty, evidujeme približne 600 zákazníkov. Po prijatí objednávky a presnom zameraní priestoru potrebujeme asi 2 týždne na výrobnú prípravu, rozpis materiálu a predloženie návrhov zákazníkovi na schválenie. Plánovaný harmonogram výroby je potom približne 6 týždňov. Nevyrábame len nábytok z odpadového dreva. Venujeme sa aj návrhu celého interiéru. Klienti si určia výrobky a doplnky potrebnej identity. Špeciálne riešenia sú pre komerčné firmy. Až ⅔ objednávok vyrábame pre reštauračné a obchodné prevádzky, spoločenské priestory. Klienti chcú prevádzkové miestnosti doplniť a obnoviť, žiadajú rôznorodé tvary, netradičný vzhľad a remeselné opracovanie recyklovaných výrobkov.“

Zákazníci sú vo veku do 35 rokov, výrobcovia do 25 rokov – všetko to dokresľuje odhodlanie mladosti a vzťah k spoľahlivým hodnotám starého dreva. Nevyrábajú len pre žilinských klientov. Nábytok a interiérové prvky rozvážajú v dodávke najčastejšie do Bratislavy, Liptovského Mikuláša, Martina, či Košíc.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: archív výrobcu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina