výstavy

EuroCucina 2018: Nielen vzhľad, ale aj funkčnosť

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zvyčajne sa nábytok hodnotí pohľadom. Samozrejme nájde sa menšina, ktorá je ochotná nábytok aj „vyskúšať“ – otvoriť, vytiahnuť, vyklopiť. V prípade skriňového nábytku je to jednoduché. Z titulu našej odbornej príslušnosti (nábytkové kovanie značky Blum) sme zobrali do zorného poľa veľtrhu EuroCucina v Miláne práve kuchynský nábytok a vývoj v kovaniach.

Zásuvky a výsuvy

Plynulý pohyb, minimálna námaha pri otvorení a maximálny komfort. Kedysi to bol trend, v súčasnosti úplne prirodzená vlastnosť kuchynského nábytku. Tlmenie je prirodzené a väčšinou plynulé, bez odrazov a zastavovania tesne pred koncom dráhy. Nie všade je však rovnaká kvalita a rozdiely boli citeľné. Sú však aj také, ktoré dobrzdia pred korpusom a následne zrýchlia. Farby boli ladené väčšinou do tmava a to dávalo zásuvkám pri osvetlení ich obsahu iný ráz. Citeľný bol nástup zásuviek s tenkými bokmi a v potravinových skriniach výsuvov s presklením. Šírka zásuviek ostala veľká, nie však prekračujúca rozumné medze. Výška čielok bola často na výšku celého korpusu spodnej skrinky, s dobrou stabilitou a s vnútornými výsuvmi. Z nášho pohľadu bol potešiteľný veľký podiel zásuviek značky Blum. Vnútorná výbava zásuviek a výsuvov bola často riešená nie zo štandardnej ponuky výrobcu kovania. Trend „bez úchytiek“ alebo trend hladkých plôch pretrval. Otvorenie ale bolo dosiahnuté zväčša riešením čela ako technológiou pohybu kovania.

Výklopy

Práve pri výklopoch sa najviac aplikuje elektrická podpora otvorenia. Je to pochopiteľné. Výklop sa vždy dostane až do hornej úvrate. Užívateľ získa veľkú slobodu pri otvorenom priestore skriniek a nie je obmedzovaný vlastnou výškou ani výškou spolupracujúceho partnera v kuchyni. Najčastejšie boli používané klasické výklopy. Objavili sa riešenia výklopov zafrézované do boku či medzisteny skriniek. Pohyb čiel bol plynulý. Možno nie len tým, že celá výstava bola v prítmí, boli krytky výklopov tmavé.

Závesy

Na výstave boli často prezentované vitríny. V nich našli uplatnenie už nie len štandardné, ale aj skryté závesy, ktoré boli zafrézované do dien a stropov. Väčšinou boli použité pri tenkých hliníkových rámoch a mali veľmi dobrú stabilitu. Tenké dvere boli použité menej často, ako sme očakávali. Z nášho pohľadu boli zaujímavé farebné kombinácie – čierny záves, čierny korpus, no svetlé dvere.

Pravdepodobne ovplyvnením prognózou sťahovania sa obyvateľstva do miest a požiadavky na minimalizáciu obytného priestoru sa oproti predchádzajúcim výstavám vo väčšej miere objavili posuvné dvere (panely) zakrývajúce celú kuchyňu. Zakrytím časti obývacieho či pracovného priestoru sa dosahuje kompaktná, príjemná pohľadová plocha.

Autor: Ing. Norbert Šebo
Kontakt: norbert.sebo@blum.com
Foto: archív autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina