aktuality

Drevostavby na Slovensku rastú aj napriek ťažkostiam

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na svojom pravidelnom zasadnutí sa členovia Sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR (SD ZSD SR) dňa 16. 5. 2018 stretli na výjazdovom stretnutí v novootvorenej filiálke spoločnosti JAF Holz Slovakia, s. r. o. v Sielnici pri Zvolene.

Súčasťou programu bola aj prehliadka a predstavenie firmy, pri ktorej Ing. Miroslav Malženický a Ing. Elena Klátiková oboznámili prítomných s portfóliom produktov, ktoré sú k dispozícii výrobcom nábytku ale aj drevostavieb.

JAF Holz Slovakia, s. r. o. je významnou členskou spoločnosťou SD ZSD SR a aj vďaka úzkemu kontaktu s kolegami z ostatných spoločností sa darí vzájomne riešiť problémy a nedostatky v dodávkach tovaru, aby sa výstavba drevených domov na Slovensku rozbehla ešte intenzívnejšie. JAF Holz Slovakia, s. r. o. má v Sielnici k dispozícii na dvoch podlažiach viac ako 3000 m2 skladovej plochy a sortimentom plne vyhovuje požiadavkám výrobcov nábytku ale aj montovaných drevených konštrukcií. Začiatkom tohto kalendárneho roka otvárali novú pobočku s desiatimi zamestnancami, dnes ich je viac ako dvojnásobok – aj to svedčí o potenciáli, ktorý je skrytý v rozvoji drevospracujúceho priemyslu na Slovensku. Zástupca firmy Ing. Tomáš Lebeda v rámci rokovania prezentoval jednotlivé výrobky spoločnosti, ktoré sú vhodné pre drevostavby.

Členské spoločnosti SD ZSD SR sa obdivne vyjadrili k možnostiam, ktoré majú aj prostredníctvom priamej komunikácie. Venovali sa však aj svojim témam, medzi ktoré v prvom rade patrí obnovenie spolupráce s bankami a riešenie nedostatku pracovnej sily v našom odvetví. Generálny sekretár ZSD SR PhDr. Peter Zemaník informoval o možnostiach, ktoré sa zväz snaží využiť a prezentovať v prospech svojich členských spoločností. Na základe prieskumu v členských spoločnostiach bol vyšpecifikovaný zoznam profesií a následne bola oslovená agentúra. Je potrebné doplniť ďalšie požiadavky (mzdové, ubytovacie…) a zorganizovať seminár o legislatívnych podmienkach pri zamestnaní zahraničných pracovníkov. Situácia na trhu je aj vďaka problémom na trhu prácu síce stabilizovaná, no napätá.

Ing. Róbert Lukáč, predseda SD ZSD SR, informoval, že v súčasnosti je stále nedostatok pracovnej sily, nedostatok materiálu, hrozí nárast cien (minerálna vlna) a aj dodacie doby sú veľmi dlhé. Prísľub od dodávateľských členských spoločností na stabilizáciu podmienok vzali prítomní optimisticky na vedomie.

Ing. Ivan Kolárik (Kontrakting krov hrou, s.r.o.) otvoril aj tému komplikácií, ktoré spôsobuje súčasný stavebný zákon, ktorý nezabraňuje tomu, aby sa zbytočne nenaťahovalo udeľovanie a vybavenie stavených povolení. Je to síce regionálne rôznorodé, no zlé príklady z praxe svedčia o tom, že stavebníci zápasia s týmto problémom predovšetkým vo veľkých mestách a ich okolí.

PhDr. Peter Zemaník zhodnotil výstavu Coneco 2018 v Bratislave, Hala B2. V rámci výstavy sa uskutočnilo vyhlásenie výsledkov odbornej komisie súťaže Drevostavba roka 2017 spolu s prezentáciami prof. Ing. Jozefa Štefka, CSc. a prof. Ing. Antona Osvalda, CSc.

Ďalšie zasadnutie sekcie je plánované na 27. júna 2018 v spoločnosti ISOVER, výrobný závod Trnava.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina