reportáže

Dříve jen bytové a veřejné interiéry, dnes navíc i módní dřevěné doplňky

Papouskovi
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Mezi účastníky slavnostního vyhlášení výsledků uplynulých dvou ročníků studentské soutěže Stavby s vůní dřeva, pořádané Nadací dřevo pro život, byli také Roman a Michal Papouškovi (otec a syn), provozující malé truhlářství v Jihlavě. Ve 4. ročníku to bylo namísto Michalova bratra Tomáše (dnes již vystudovaný architekt), oceněného za návrh rodinného domu Vlna, který byl v té době na studijním pobytu v zahraničí. V loňském 5. ročníku naopak kvůli předání ceny nejúspěšnějšímu zástupci hlasující veřejnosti – dárkové kazety s originální sadou dřevěných módních doplňků (pánský motýlek, dámská brož). Tyto doplňky mimo běžné truhlářské produkce společně zhotovují na základě Michalových návrhů a prodávají pod značkou DESLES a svojí spoluprací s Nadací potvrzují, že i drobní živnostníci mohou účinně propagovat dřevo jako možnou cestu v nejrůznějších oblastech lidské činnosti.

V čem započal otec…

„Naše práce se už nějakou tu dobu točí kolem dřeva a protože jsme krea­tivní, už se nespokojíme jen se skříní či stolem, chceme experimentovat a nabídnout trochu víc, proto vznikl DESLES. Přejeme si vnést do Vašich outfitů v betonových městech kapku přírody a věříme, že naše designové věci z lesa jsou tou správnou volbou. Spojením starého dobrého řemesla a designu vzniká z každého výrobku nezaměnitelný originál, který se Vám doslova omotá kolem krku.“

Výše citovaný „propagační“ text z nového webu Romana a Michala Papouškových stručně a skrytě vystihuje nejen jejich profesní zaměření, ale i skoro čtyřiadvacetiletou historii jejich rodinného truhlářství. Tu začal psát dvaapadesátiletý otec Roman – profesí truhlář, který se řemeslu vyučil na dnešní SOŠ a SOU Třešť. Po vyučení pracoval v jihlavském výrobním družstvu Horácký nábytek a počátkem devadesátých let pak u jisté soukromé truhlářské firmy. V roce 1994 se na základě živnostenského oprávnění vydal doslova ze dne na den cestou soukromého podnikání.

„Ještě v pátek jsem byl zaměstnán a od pondělka jsem už fungoval jako živnostník. Pochopitelně po dohodě se zaměstnavatelem,“ upřesňuje Roman Papoušek s tím, že svoji samostatnou činnost nejprve vyvíjel v pronajaté truhlářské dílně v areálu a.s. Jihlavské mlékárny (dnes Moravia Lacto a.s.), kde se začal věnovat zakázkové výrobě nábytku a stavebně-truhlářských výrobků (vyjma oken) z masivu a dýhovaných i laminovaných materiálů. Svého prvního zákazníka našel ve „své domácí“ mlékárně, pro kterou vyráběl nejrůznější interiérové vybavení kanceláří i některých provozních prostor. Následně se na něj se svými požadavky začali obracet také zaměstnanci firmy a na jejich doporučení pak také lidé a subjekty z okruhu jejich známých.

… to syn doplnil a rozšířil

Po 17 letech si R. Papoušek zařídil vlastní dílnu, kde ve své činnosti v současné době pokračuje se sedmadvacetiletým synem Michalem, absolventem střední soukromé Akademie HOME STAGING v Praze – Vršovicích. A to v oboru bytový design, který nejprve začal rozvíjet ve službách jednoho z u nás zastoupených obchodních nábytkových řetězců při navrhování kuchyní a příležitostně pomáhal otci. Od počátku loňského roku s ním spolupracuje takříkajíc na stálo v rámci vlastního živnostenského oprávnění a svým společným zákazníkům tak mohou nejrůznější jimi požadovaný nábytek (kuchyně, obývací a dětské pokoje, šatny, předsíně), schodiště či celodřevěné interiérové dveře nejen vyrobit, ale i navrhnout. V tomto směru zatím dominují kuchyně z lamina, navrhované a dodávané včetně komplexního vybavení spotřebiči a externě zajišťovaných instalací nejen v regionu Jihlavy a kraje Vysočina, ale díky již zmíněným referencím i např. v Praze či Ostravě.

Vedle produkce z lamina se věnují také návrhům a výrobě interiérového vybavení z masivu, kde mezi jejich zatím nejprestižnější zrealizovanou zakázku patří kopie dobových skříní pro interiér sakristie kostela Matky Boží v Jihlavě, zhotovené kombinací dubu (korpusy a rámy dveří) a jasanu pro výplně dveří. „Hlavní myšlenkou při tomto návrhu bylo přiblížení se již stávajícím historickým skříním v sakristii ze 17. století. Z tohoto důvodu byl hlavní dřevinou navržen dub jakožto symbol síly, mohutnosti a dlouhověkosti a doplňkovou jasan (symbolizující hrdost), aby vše propojil a vytvořil pocit vzdušnosti a vyváženosti,“ říká autor návrhu syn Michal, z jehož podnětu se také spolu s otcem pustili do v úvodu zmíněného doplňkového sortimentu dřevěných módních doplňků.

Ručně vyrobeno v Česku

„Mám rád dřevo a nemám rád kravatu. A jak píši na stránkách, chceme experimentovat a nabídnou něco víc, a to zejména mladým lidem, na které se s těmito produkty zaměřujeme, kteří se chtějí určitým způsobem vymezit,“ odpovídá nám Michal Papoušek na otázku, proč se s otcem rozhodli právě pro módní doplňky. Ty tvoří především společenské motýlky pro pány, brože pro dámy a nejrůznější přívěsky na kožených řemíncích nebo ocelových řetízcích, prezentované pod značkou DESLES (design z lesa). Jsou zhotovovány z řady domácích i exotických dřevin (ořech, dub, jasan, buk, lípa, třešeň, švestka, ovangkol, teak) vysušených na 8–10 %, které se u některých modelů vzájemně kombinují. Základem pro výrobu jsou z ohoblovaného a naformátovaného řeziva zhotovené polotovary v podobě tenkých destiček nebo lepených spárovek. Z nich se vyřežou na strojní lupénkové pile základní tvary a jejich ručním broušení se docílí konečná podoba motýlků o velikosti cca 11×4,5 cm nebo broží, které jsou užší a zhruba o třetinu kratší. Po povrchové úpravě (moření, lakování, olejování) a v závislosti na typu případném dalším doladění středu (kožená omotávka, nalepený skleněný kamínek apod.) se na zadní stranu upevní kožený nastavitelný řemínek nebo ocelová připínací spona. Ceny těchto dřevěných módních doplňků se dle typu modelu a složitosti provedení pohybují od 490 Kč do 690 Kč u motýlků a kolem 290 Kč u broží.

„Součástí každého doplňku je dárková krabička se stylovou vystýlkou z dřevěné vlny,“ doplnil Michal Papoušek s tím, že pro jejich prezentaci a prodej využívají vlastní e-shop, podporovaný fyzicky vystavenými doplňky v prostorách dvou kaváren v Praze a Jihlavě, sídlících v blízkosti fotbalových stadiónů. Další formou prezentace truhlářství Papouškových směrem k mladým lidem je také spolupráce s Nadací dřevo pro život, kde od loňského roku sponzorují cenu pro hlasující veřejnost.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv výrobců

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina