školy

Mezinárodním parketářským mistrem Polska je Jan Rázek ze Školy Kateřinky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na mezinárodním Mistrovství Polska parketářů – juniorů, které proběhlo na přelomu ledna a února při příležitosti konání mezinárodního stavebního veletrhu BUDMA v Poznani (30. 1.–2. 2. 2018), zvítězil po krátkém parketářském zácviku Jan Rázek, student 3. ročníku učebního oboru Truhlář ze SOU nábytkářského a SOŠ, s.r.o. Liberec – Kateřinky. V soutěži profesionálních parketářů do 25 let z Polska, Běloruska, Ukrajiny, Ruska a České republiky bylo jeho dílo vyhodnoceno porotou jako nejlepší z celkem 11 dokončených pokládek „parketových podlah“.

Výše zmíněným výsledkem byl student Jan Rázek také automaticky nominován na XII. ročník Mistrovství Evropy parketářů – juniorů, které se bude konat letos v květnu v běloruském Minsku.

„Mezinárodní mistrovství Polska bylo skutečně prestižní a vyrovnanou soutěží.“ říká letošní juniorský parketářský mistr Jan Rázek. „Vůbec jsem nečekal, že bych mohl vyhrát. Po vyhlášení výsledků to byl pro mne šok, který ale vzápětí vystřídala radost a nesmírné štěstí,“ dodává s úsměvem student a pokračuje s tím, že po příjezdu do Poznaně 30.1. ve večerních hodinách obdržel zadání s výkresovou dokumentací. Nad tou si pak spolu s mistrem odborného výcviku Václavem Kulhánkem, který jej doprovázel, sedli a důkladně spočítali všechny důležité rozměry a úhly jednotlivých parketových vlysů zadaného obrazce, vytvořeného z europarket zhotovených z několika různých dřevin.

Při vlastním dvoudenním soutěžním klání si první den během osmihodinového časového limitu nejprve převzal materiál, který dle předchozích výpočtů rozměřil a nařezal v požadovaných dimenzích. Takto připravené parketové vlysy pak při skládání do obrazce postupně lepil na podkladovou OSB desku.

„V této fázi soutěže musel Honzík kromě řemeslné zručnosti prokázat i patřičnou znalost dřevin. Jedním z hodnotících kritérií totiž bylo i to, zda to či ono místo v obrazci je zaplněno parketovým vlysem z dřeviny stanovené v zadání. Zde řada jeho soutěžících kolegů ztrácela cenné body tím, že např. prohodili jasan s jilmem apod.,“ doplnil na adresu svého svěřence Václav Kulhánek s dovětkem, že druhý soutěžní den měli účastníci čas již pouze na vybroušení povrchu sestaveného modelu podlahy, její povrchovou úpravu olejováním a konečné vyleštění.

„Od roku 2004, kdy jsme se jako parketáři začali zúčastňovat mezinárodních soutěží, jsme poprvé získali nejvyšší ocenění. Je to pro nás všechny obrovský úspěch. Uznání patří nejen vítězi Honzovi Rázkovi a jeho učitelům z liberecké školy, ale též celému realizačnímu týmu, bez jehož pomoci by se nepodařilo dosáhnout takovéhoto úspěchu,“ říká místopředseda Cechu parketářů a podlahové techniky ČR Ing. Jiří Dvořák, který účast české výpravy v Polsku organizačně zajišťoval.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: Václav Kulhánek

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina