odborné témy

Boční houpání zvyšuje kvalitu odpočinku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nejdříve bazény, poté domácí sauny a dnes již nejlépe kompletní soukromé wellness. To je jeden ze současných trendů v bydlení, který by zaměstnaným a pracovně vytíženým lidem měl poskytnout maximální relaxaci jako protiváhu každodennímu stresu v zaměstnání nebo podnikání. K zavádění různých relaxačních prostředků v rámci boje proti stresu ale dochází i přímo na pracovištích.

Mezi firmy, které patří k evropské špičce v nabídce vybavení pro veřejné i domácí sauny a wellness, patří i německá společnost KLAFS. Letos v lednu na veletrhu imm cologne představila jako novinku houpací lehátko Sway, určené pro krátkodobou relaxaci – tzv. posilující zdřímnutí.

Lehátko je vybaveno elektromotorickým mechanismem, který s lehací plochou pohybuje po obloukové dráze do stran v přesně stanovených výchylkách a intervalech. Boční pohyb vychází z historicky ověřeného, ale i vědeckým výzkumem podloženého poznatku, že stranové hou­pání či kolébání má blahodárný účinek na kvalitu spánku.

Např. autoři výzkumu z neurofyziologického centra a spánkové laboratoře Ženevské univerzity dospěli před časem k poznatkům o prospěšnosti houpání na základě sledování krátkého spánku několika dospělých mužů. (Ženy byly z pokusu vyloučeny, protože jejich spánek ovlivňuje menstruační cyklus a přípravu pokusu by to komplikovalo.)

Pokusní spáči spali dvakrát ve střídavém pořadí buď na stabilním lůžku, nebo na pomalu se houpající posteli. Jen pro zajímavost: vědcům i subjektům vyhovovala výchylka zhruba 10 centimetrů na každou stranu a 15 zhoupnutí za minutu. Sledování mozkových funkcí dobrovolníků ukázalo, že při kolébání muži usnuli rychleji. Také se jim prodlou­žilo trvání hlubšího spánku (dvě stadia spánku NREM) na úkor povrchního, „lehkého“ spaní. Přibylo také pomalých vln, které jsou typické pro hluboká spánková stádia.

Některé teorie také uvádí, že stranové houpání napomáhá uvolnit svalovou ztuhlost a stimuluje mozkové centrum, které uvolňuje látku dopamin, což vyvolává pocity pohody a vnitřního klidu.

V některých zemích, jako jsou USA nebo Japonsko, se běžnou praxí stalo krátké posilující zdřímnutí během pracovní doby, které zvyšuje výkonnost. Tento „energetický“ spánek, který je oddělený od hlavního spánku v noci, by měl trvat nejméně 15 minut a nejvýše 30 minut, aby se adekvátně regenerovalo tělo: ať už je to výkon, který zvyšuje krátký spánek při přestávce na oběd, nebo vypnutí každodenního stresu v co nejkratším čase.

„Lehátko Sway simuluje pohyb závěsné houpací sítě, přičemž poloměr obloukové dráhy houpání (délka pomyslného závěsu) byl na základě vědeckého výzkumu stanoven na 7,5 metru. Stejným způsobem byla stanovena i frekvence houpání, při níž dochází k optimální synchronizaci mozkových vln s pohybem. Během krátké doby pohyb, čas a prostor splynou dohromady. Uživatel přestane pohyb vnímat – jeho mozkové vlny se přirozeně synchronizovaly s houpavým pohybem a harmonicky se přizpůsobily vnějším faktorům. V tomto okamžiku se dech a puls uklidní a svalové napětí se uvolní,“ vysvětluje princip houpacího lehátka Mark Böttger ze společnosti KLAFS a dodává, že díky houpavému pohybu umožňuje lehátko Sway dosáhnout během krátké doby kvalitnějšího spánku, a tím lepší relaxace a revitalizace těla i ducha.

Kromě motoricky řízeného houpavého pohybu je lehátko vybaveno také elektronicky nastavitelným sklonem zádové a hlavové části lehací plochy pro vyšší uživatelský komfort.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: KLAFS

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina