aktuality

Příběhy stromů. Co nám o sobě vyprávějí…

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Víte, že stromy mezi sebou komunikují? Tiché, statické a němé se zdají jen nám lidem. Německý lesník Peter Wohlleben vnímá stromy jako skutečně živé bytosti a ve svých publikacích k nim tak i přistupuje. V nakladatelství Grada s podzimem vychází jeho kniha Příběhy stromů, která čtenáře provede světem těchto velikánů.

Peter Wohlleben se o stromech rád vyjadřuje poeticky. Z jeho textu se však neztrácí odbornost a dlouholetá lesnická zkušenost, kterou získal nejprve jako úředník lesní správy. Později převzal do své péče revír podobný listnatému pralesu, kde jako aktivní ochránce přírody namísto soudobé dřevařské techniky využívá živou koňskou sílu a staré lesnické praktiky. Tímto přístupem a dlouhodobým pozorováním života v pralese získal nový pohled, který předává nejen čtenářům svých knih, ale i návštěvníkům svého lesa.

Stromy svým zevnějškem vyjadřují, jak se jim vede a kam se chtějí ve složité hierarchii lesa dostat. Leckdy vyčkávají dlouhá desetiletí ve stínu korun svých statných rodičů. Teprve když se kmen starého stromu zřítí k zemi, mladý stromek vyrazí v honbě za slunečním světlem do horních pater lesa. Růst mu ale znepříjemňují zvířata okusující kůru, další padající stromy vyvrácené vichřicí nebo všudypřítomné houby napadající dřevo. Pokud je člověk toulající se přírodou pozorný, v kůře stromů o tom může číst jako v knize.

Kmen, větve, kůra stromu, listí a s ním spojená přeměna slunečního světla na cukry, nebo nemoci a nebezpečí, která stromu přináší člověk sám, autor rozvíjí v krátkých a úderných kapitolkách proložených medailonky nejznámějších stromů.

Turisté, návštěvníci lesa či houbaři, kteří mají lesní romantiku už tak trochu v krvi, lépe porozumí, jak který strom roste, jestli se mu daří nebo proč churaví. Příběhy stromů jsou knihou pro romantické duše jakékoliv profese, ke které se budou vracet nejenom o Vánocích a během nadcházející zimy.

Příběhy stromů
Co nám o sobě vyprávějí…
Peter Wohlleben
Vydala Grada Publishing, a.s., 2017
počet stran 192

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina