aktuality

IKEA spustila službu Druhý život nábytku ve všech obchodních domech v ČR

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V lednu 2017 spustila IKEA na pražském Zličíně službu Druhý život nábytku, která umožňuje zákazníkům prodat nevyužitý či nepotřebný nábytek IKEA. Díky velkému zájmu se od 1. listopadu rozšířila i do dalších obchodních domů a mohou ji využít zákazníci také v Praze na Černém Mostě, Brně i Ostravě.

„Důležitou součástí strategie IKEA je usilovat o minimalizaci odpadu a vzniku odpadu ve svém podnikání na každodenní bázi co nejvíce předcházet. Služba Druhý život nábytku umožňuje, aby se do naší snahy zapojili i zákazníci a nábytek, který by jinak skončil nevyužitý, nabídli někomu dalšímu a prodloužili mu tím životnost,“ uvádí Roman Bojko, manažer pro udržitelný rozvoj IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko. „Zájem zákazníků nás velmi mile překvapil a jsme rádi, že nyní můžeme službu nabídnout ve všech obchodních domech IKEA.“

Prostřednictvím Služby Druhý život nábytku mohou zákazníci nabídnout svůj nevyužívaný nábytek na webových stránkách www.druhyzivotnabytku.cz, kam nahrají fotografie a popis produktu. Za stejnou cenu se potom nábytek nabízí v koutku se zlevněným zbožím. Zákazník následně dostane slevovou kartu a o samotný prodej se postará obchodní dům.

Za devět měsíců fungování se díky Druhému životu nábytku prodalo 1200 výrobků v celkové hodnotě přesahující 1,1 milionu korun. V průměru čeká nábytek na nového majitele v koutku se zlevněným zbožím 1,5 dne. „Ze všech nabídek, které nám přijdou, nepřijmeme zhruba 30 %. Důvodem může být to, že se nejedná o nábytek IKEA, nepatří mezi vykupovaný nábytek nebo už je neprodejný,“ říká ze svých zkušeností Jan Král, vedoucí oddělení Recovery v IKEA Praha-Zličín, které je zodpovědné za provozování služby Druhý život nábytku.

V oblasti oběhového hospodářství se IKEA obecně soustředí na využívaní obnovitelných, recyklovaných a recyklovatelných materiálů, inovativní design, který umožnuje snadnou péči, opravu a recyklaci výrobků a také na poskytovaní služeb pro zákazníky, které umožnují prodloužení životnosti výrobku. Právě tyto služby se chystá IKEA i v budoucnu testovat. Kromě obchodních domů IKEA v České republice byla služba od začátku listopadu spuštěna také na Slovensku. Do budoucna se chystá její rozšíření i v Maďarsku.

Zdroj: IKEA

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina