aktuality

Déjà vu – alebo: čo ohrozuje slovenských drevárov viac ako podkôrnik

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky (ZSD SR) vyjadruje nespokojnosť nad tým, ako LESY SR, š.p. neprofesionálne a netransparentne pripravujú systém rozdelenia dreva na rok 2018 a viac. Tento prístup ohrozuje malých a stredných piliarov podobne ako arogantné zmluvy z roku 2010. LESY SR, š.p. plánujú na základe neprofesionálne a netransparentne vykonaného auditu rozdeliť neprimerane veľké množstva dreva na základe trojročných zmlúv, a zneužiť takto svoje dominantné postavenie na neprimerané zvýhodnenie niektorých spracovateľov dreva a tým poškodiť najmä malých a stredných piliarov.

„Už niekoľko rokov sa stretávame s tým istým problémom,“ hovorí Ing. Igor Patráš, prezident ZSD SR a dodáva: „a síce, že vždy koncom kalendárneho roka doslova licitujeme a prosíme o zmluvy pre naše členské spoločnosti, aby mali zaistené aspoň nejaké objemy guľatiny pre svoju existenciu od LESY SR, š.p.. A to aj napriek tomu, že zakaždým dostávame pri rokovaniach s vedením LESY SR, š.p. prísľub, že urobia všetko pre to, aby sme o zmluvách rokovali dostatočne včas, najneskôr do konca októbra príslušného kalendárneho roka.“

ZSD SR sa od nástupu nového vedenia LESY SR, š.p. na niekoľkých bilaterálnych stretnutiach dohodlo, že budú pokračovať v intenzívnej spolupráci pri presadzovaní troch princípov, ktoré ZSD SR považuje za kľúčové v nastolení poriadku na trhu s drevom:

  • transparentný trh s drevom
  • rovnocenný prístup k drevnej surovine na základe objemu spracovaného dreva
  • strednodobé a dlhodobé zmluvy pre spracovateľov dreva

 

Napriek niekoľkým pracovným stretnutiam, rôznym ústnym prísľubom i deklaráciám zo strany LESY SR, š.p. sa transparentný predaj dreva v SR vzďaľuje optimálnym a rovnocenným podmienkam.

Dnes, navyše, drevárov paradoxne ohrozuje aj pripravovaný zámer LESY SR, š.p. podľa netransparentného ratingu uprednostniť pri uzatváraní dlhodobých zmlúv na tri roky niekoľko vybraných piliarskych spoločností a tak zmluvne znížiť objem disponibilnej suroviny na trhu pre ostatných. ZSD SR sa obrátilo na Gabrielu Matečnú, ministerku pôdohospodárstva, aby  sa autoritou zriaďovateľa zasadila o to, že LESY SR, š.p. do rokovania o príprave nových pravidiel ratingu neurobia nijaké nezvratné kroky, ktoré by poškodili dlhodobo budované vzťahy a dôveru.

Pokiaľ by sa horeuvedené obavy ZSD SR naplnili, bolo by to v ostrom rozpore s Programovým vyhlásením súčasnej vlády SR.

Zdroj: TS ZSD SR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina