technológie

Akušroubovák pro precizní práci na stavbách i v dílně

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve vývoji ručního elektrického nářadí hrají stále důležitější roli akumulátorová řešení. Uplatňují se především na stavbách, kde je problematické síťové připojení pomocí kabelu, ale i v dílnách, kde nabízí vyšší pracovní komfort a bezpečnost. Existují ale situace, kdy jsou pro jiné výhody preferována naopak síťová řešení. Výrobci elektrického nářadí proto nabízí většinou obě varianty. Ovšem pořídit si obě varianty představuje určitou investici. Alternativou proto mohou být speciální nástavce tvořící vlastní pracovní jednotku, pro jejichž pohon lze použít buď síťovou vrtačku, nebo standardní akušroubovák.

Mezi tyto produkty patří např. šroubovák pro páskované vruty, který můžeme používat jak v síťové, tak v akumulátorové podobě. Obě varianty využívají shodnou šroubovací hlavu s bubnovým zásobníkem až na 167 vrutů v jednom svitku. Hlava se k pohonné motorické jednotce připevňuje pomocí svírací objímky. V případě síťové varianty se hlava připojuje přímo na motorickou jednotku dodávanou výrobcem. V případě AKU varianty je hlava připevněna ke speciálnímu adaptéru, který umožňuje její připojení k jakémukoliv akušroubováku. Hlavu lze též připojit k prodlužovacímu nástavci pro pohodlné šroubování vstoje při práci na podlahách. Šroubovací hlavu je tedy možné používat ve spojení jak se síťovou, tak s akumulátorovou pohonnou jednotkou.

Šroubovací hlava je vybavena hloubkovým dorazem, jehož hlavní předností je plynule stavitelná hloubka zapuštění hlavy vrutu do materiálu, a to v rozsahu cca 10 mm. Tato funkce, zajišťující vždy precizní hloubku zašroubování vrutu v různě tvrdých materiálech, je užitečná zejména v suché výstavbě při upevňování sádrokartonových desek k dřevěným konstrukcím. Při dosažení požadované hloubky dojde díky spojce k automatickému zastavení bitu, což jednak minimalizuje jeho opotřebení a jednak eliminuje poškození hlavy vrutu. Preciznost šroubování ale spočívá i v zajištění zcela kolmého zašroubování každého vrutu díky opření špičky druhého vrutu o kuželovou jamku v hloubkovém dorazu.

Šroubovák je určen pro vruty délky 25–50 mm a průměru 3,5–4,2 mm. Jako pracovní nástroje slouží výměnné bity se závitem M5 s koncem TX15, TX20, TX25, PZ2 a PH2.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Hlava šroubováku připevněná ke speciálnímu adaptéru,…

…který umožňuje její připojení k jakémukoliv akušroubováku

Automatické zastavení bitu minimalizuje jeho opotřebení. Zcela kolmé zašroubování vrutu zajišťuje opření špičky druhého vrutu o jamku v dorazu

Pohodlné šroubování při práci na podlahách umožňuje prodlužovací nástavec

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina