výstavy

FOR ARCH návštěvníky opět nezklamal

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V sobotu 23. září 2017 skončil na výstavišti PVA EXPO v Praze – Letňanech v pořadí 28. ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, který letos poprvé pod svoji hlavičku soustředil i všechny do loňského roku pořádané souběžné veletrhy (For Stav, For Therm, For Wood, Bazény, Sauny & SPA) a byl rozšířen o nový obor „Zabezpečovací technika“. Ze statistiky návštěvnosti, která oproti loňsku zaznamenala téměř čtrnáctiprocentní nárůst, je zřejmé, že lidé budou mít i v příštích letech chuť stavět a rekonstruovat.

Letošní 28. ročník veletrhu FOR ARCH si nenechalo ujít 81 056 návštěvníků, což je o 9954 lidí více než loni, a 187 akreditovaných novinářů (loni 167). Na hrubé výstavní ploše 39 402 m2 se jim představilo 800 vystavovatelů (loni 841), z toho 81 zahraničních ze třinácti zemí (loni 67 ze 14 států), kteří zde ve svých expozicích s celkovou čistou plochou 21 330 m2 prezentovali nejnovější trendy a technologie ve stavebnictví a přidružených oborech. Novinkou pro vystavovatele i návštěvníky bylo sjednocení dosavadních souběžných veletrhů a sloučení všech oborů pod hlavičku FOR ARCH. Přibyl také nový obor „Zabezpečovací technika“ s širokou nabídkou zabezpečovací techniky či systémů ochrany budov i osob, který se podle pořádající akciové společnosti ABF setkal s velmi pozitivním ohlasem návštěvníků, kteří proto i na příštím ročníku veletrhu najdou řadu novinek z oblasti zabezpečení majetku a osob.

Tradičně pestrý doprovodný program

Nejeden z návštěvníků, a to jak z řad oborné, tak i laické veřejnosti, neopomenul kromě expozic věnovat svoji pozornost doprovodnému programu. Ten byl stejně jako v předchozích letech odstartován 6. ročníkem Konference ředitelů projektových společností, kde na 500 účastníků z řad ředitelů a zástupců architektonických společností a projektových kanceláří mělo možnost diskutovat o aktuální situaci v sektoru projektové přípravy, nových zakázkách a připravovaných legislativních změnách. Souběžně s touto konferencí a za nemalého zájmu početného publika proběl také odborný seminář s názvem “Odhalené záhady – rozluštěná tajemství – vady dřevěných prvků staveb“. Jednalo se o blok vyřešených problémů ve stavbách s diskuzí nad těmito problémy se zástupci organizátora semináře společnosti WOODEXPERT z Holešova. Další prostor k diskusi druhý den veletrhu nabídlo zhruba 200 odborníkům letos poprvé proběhnuvší TECHNOLOGICKÉ FÓRUM – odborné setkání zástupců oborů, které přímo či nepřímo souvisí se stavebnictvím. Jeho účastníci si mohli vyslechnout názory investorů, developerů, projektantů, představitelů státní správy, samosprávy, akademické obce i vystavovatelů a následně s nimi diskutovat mimo jiné např. o dopadech novely stavebního zákona či nové technologii pro chytré budovy BIM (Building Information Modeling – proces vytváření a správy dat o budově během celého jejího životního cyklu).

V rámci doprovodného programu, kromě fungování řady speciálních a návštěvníkům volně přístupných poradenských center (PC) pro všechny zastoupené obory (např. PC dřevostaveb, PC stínící techniky a otvorových výplní, PC vytápění apod.), proběhl ještě 5. ročník Matchmaking Business Meatings neboli obchodních B2B jednání mezi zástupci stavebních firem, podnikatelů a dalších institucí ve stavebnictví. Zúčastnilo se jich 82 registrovaných firem z 9 zemí, které mezi sebou uskutečnily celkem 174 předem domluvených obchodních jednání. Návštěvníci z řad nejen majitelů nemovitostí, nájemníků či zástupců bytových družstev a měst, ale také odborníků a architektů našli své téma na předposlední den veletrhu konané odborné konferenci „Jak bezpečněji bydlet“. V jednotlivých prezentacích se jim mimo jiné dostalo odpovědi na nejrůznější problémy související s používáním bezpečnostních prvků v prostředí bydlení, jako např. na význam bezpečnostního zámku, kamerových systémů v bytových domech apod.

Své příznivce mezi návštěvníky si již tradičně našlo také finálové kolo 21. ročníku soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, jejímuž průběhu věnujeme samostatný prostor na str. 58 – 59 v tomto vydání DM.

Široká a zajímavá nabídka také v expozicích

Na nezájem návštěvníků si již tradičně nemohl stěžovat ani „personál“ jednotlivých expozic. A to nejen těch, jejichž produkt získal některé z ocenění v rámci soutěže Grand Prix o nejlepší exponát, ale i těch neoceněných či do soutěže nepřihlášených, neboť i tam bylo vždy co vidět. Z oceněných, v daném případě čestným uznáním odborné poroty, nelze nezmínit ostravskou firmu Vlastimil Sládek – SAUNY SALUS, zabývající se vývojem, výrobou a prodejem saunových kamen a kabin včetně jejich příslušenství. Zmíněné ocenění získala za zde prezentovaný SALUS FIRE FIGHTER neboli zařízení, které spolehlivě zabrání vzniku požáru v sauně. Tvoří ho snímací radarová čidla umístěná v ochranné liště v úrovni saunových kamen, externí nádrž na vodu o obsahu 10 l, elektroventily, tlakové a hladinové spínače, signalizační zařízení, bezpečnostní silová část a skrápěcí sprcha. Jedná se o plně automatický systém bezpečného radarového snímání předem určené plochy se znalostí rozpoznání materiálů vložených na jakákoliv saunová kamna. Funguje tak, že po 3 sekundách se aktivuje světelná a zvuková signalizace a po 20 sekundách systém odpojí kamna od silové části a začne je skrápět vodou. Skrápění je omezeno časem nebo množstvím vody.

V expozici jihlavské společnosti MASONITE CZ o zájem návštěvníků soutěžily hned dva z celkem 46 přihlášených exponátů. Prvním z nich jsou interiérové voděodolné a nárazuvzdorné dveře AQUA EXTREM, určené pro náročné provozy, jako např. nemocnice, mlékárny, bazény, průmyslové provozy aj. Rám dveří tvoří plastový hranol s hliníkovou výztuhou, vyplněný EPS deskou a opláštěný 2 mm silným ABS materiálem, zajišťujícím jejich odolnost. Voděodolné otočné dveře jsou vhodné pro osazení do ocelové zárubně s těsněním nebo voděodolné obložkové zárubně AQUA. Mohou být vyrobeny i v protipožárním provedení (El 30, Rw 32 dB) nebo s úpravou klima III do místností s výkyvem teplot. Druhou novinkou z produkce MASONITE CZ jsou certifikované protipožární dveře LUME EXTRA Safety Acoustic s deklarovanou bezpečnostní třídou RC 2 a zvýšenou protihlukovou odolností. Představují jednokřídlé plné otočné dveře (s konstrukcí DP3) s polodrážkou pro osazení do ocelové zárubně s těsněním s de­klarovanou třídou požární odolnosti EI1 30/EI2 30/EW 30 a současně s bezpečnostní třídou RD 2 a hodnotou váhové vzduchové neprůzvučnosti Rw 34–35 dB. Jsou vyráběné sériově a s příslušným zabudovaným kováním slouží jako protipožární uzávěr pro dělení na požární, bezpečnostní, protihlukové úseky a na únikové cesty.

Pozornost nejednoho z návštěvníků se pak soustředila také na vchodové dřevohliníkové dveře společnosti Eurookna Pražák z Milotic u Kyjova se speciálním bezbariérovým hliníkovým prahem ZERO od firmy Gutmann (práh s přerušením tepelného mostu, vodotěsnost 250 Pa). Tato kombinace, s minimálním cca 1,5 mm vysokým přechodem přes vchodové dveře, představuje ideální technické řešení pro vozíčkáře i starší lidi a nachází uplatnění jak v soukromých bytech či domech, tak hlavně ve veřejných objektech.

Návštěvníci řešící problém, jak opravit povětrnostními vlivy či jinak poškozený povrch dřevěných eurooken, mohli nalézt řešení v expozici soběslavské společnosti WINDOW servis. A to v podobě firmou aplikovaného zahraničního systému vnějšího hliníkového opláštění, které lze instalovat na většinu již zabudovaných eurooken bez poškození fasády. Vlastní instalace se z 90 % provádí z exteriéru, kdy se dílensky připravené profily (po předchozím zaměření jednotlivých oken) připevňují na narážecí plastové podložky, přišroubované po obvodu okenního rámu a rámu křídla. Závěrečnou operací je utěsnění zasklívací spáry silikonem. Použitím tohoto systému vznikne mezi původním eurooknem a opláštěním asi 10 mm široká mezera, zaručující pravidelnou cirkulaci vzduchu a tím odvětrávání vlhkosti od dřevěného rámu.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor

Oceněný saunový protipožární SALUS FIRE FIGHTER, jehož systémovým základem je lišta se snímacími radarovými čidly

Společnost MASONITE CZ představila v rámci novinek letošního podzimu hned dvojici speciálních dveří AQUA EXTREM (v šedém provedení) a LUME EXTRA Safety Acoustic

Firma EUROOKNA PRAŽÁK se pochlubila vchodovými dveřmi s bezbariérovým prahem ZERO s minimálním asi 1,5 mm vysokým přechodem přes dveře

Společností WINDOW servis aplikovaný zahraniční systém pro „oblékání“ dřevěných eurooken…

…do dílensky připravených hliníkových profilů

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina