aktuality

Archív študentských ideí (pohľad do duší študentských dizajnérov)

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Súkromná stredná umelecká škola dizajnu v Bratislave bude mať 20 rokov. Svoju tvorbu predstavujú súčasní i bývalí žiaci školy netradičnou výstavnou formou.

V galérii Satelit predstavujú stovky návrhov, plagátov, fotografií, vizualizácii a ideových štúdií svojich súčasných žiakov a absolventov školy. K výstave vydali katalóg formou skicára. V prvej štvrtine jeho rozsahu zachytávajú v textoch a rozhovoroch myšlienky a udalosti vedenia a pedagógov školy, aj ďalších osobností z oblasti dizajnu, umenia a školstva. Ostatné listy knižného formátu skicára zostali čisté, ktoré sú priestorom pre budúce idey, nápady, vízie a skice čitateľov (prípadne ich priateľov).

Výstava v podstate nereprezentuje hotové veci a projekty. Prináša idey a skice. Pohľad na tvorbu žiakov školy nesmeruje do minulosti. Archív je otvorený, pripravený na prírastky.

Súkromnú strednú umeleckú školu dizajnu na Ivanskej ceste v Bratislave založil v roku 1998 akademický maliar Bohumír Bača. Študijné odbory viackrát inovovali. V zmesi rôzneho dizajnu je veľa podkladov a dokladov interiérového a nábytkového dizajnu. Od roku 2010 škola zabezpečuje aj vyššie odborné štúdium ukončené absolventskou skúškou s právom absolventa používať titul DiS. – diplomovaný špecialista.

Výstava „Kontinuita – 20 rokov školy dizajnu“ je umiestnená v galérii Satelit od 19. októbra do 3. decembra 2017. Sprievodný program výstavy tvorí 10 špeciálnych podujatí, kde vysvetľujú viacero detailov o škole, vrátane komentovanej prehliadky výstavy. Výstava je prístupná v pracovných dňoch, vždy od utorka do piatku (13:00 – 18:00).

Foto: Idey a škice z archívu bratislavskej súkromnej školy dizajnu na výstave v Satelite

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina