aktuality

Dům s mokřadní střechou bude reprezentovat ČR na světovém finále Energy Globe Award

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Slavnostní předávání cen 9. ročníku soutěže E.ON Energy Globe proběhlo letos ve Fóru Karlín. Soutěž každoročně oceňuje projekty a inovativní nápady z oblasti ochrany životního prostředí a úspor energií.

Absolutním vítězem 9. ročníku soutěže se stal dům s mokřadní střechou. Právě ten tak bude naši zemi reprezentovat v konkurenci dalších 176 projektů na celosvětovém vyhlášení soutěže, jež proběhne 16. ledna 2018 v Íránu. Předkladatel vítězného projektu Michal Šperling v soutěži získal vůz Nová ŠKODA Octavia G-TEC na CNG k trvalému užívání a tepelné čerpadlo aroTHERM od společnosti Vaillant.

Dřevěný dům v centru Prahy vyplňuje prostor činžovního vnitrobloku, a přesto zachovává jeho přírodní plochu v celém rozsahu. Mokřadní střecha stavby doplňuje okolní zelený trávník. Pokrývka domu z mokřadních rostlin navíc funguje jako střešní kořenová čistička, a využívá tak unikátního systému čištění odpadní vody.

Dřevem obložený pasivní dům je inspirací pro šetrné bydlení. Navíc je plný chytrých řešení, díky nimž je například teplý vzduch vstupující do domu využíván k sušení prádla. Zároveň v zimě předehřívá a v létě chladí.

Přírodní dům je unikátní také systémem vytápění, který kombinuje zemní výměník, fotovoltaiku a akumulaci energie. Zemní výměník spolu s fotovoltaikou šetří energii na vytápění. Voda z vlastní čističky, která je využívaná například na splachování, dokáže navíc ušetřit více než 50 % používané vody. Energeticky dosahuje stavba třídy A, do níž jsou řazeny domy s vůbec nejnižší náročností.

Sprling

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina