aktuality

Houfek Open days 2016 opět úspěšné

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

HoufekOpenDays16 1mAkciová společnost HOUFEK, výrobce dřevoobráběcích strojů a CNC obráběcích center, otevřela již podruhé brány svého výrobního závodu v Golčově Jeníkově studentům a pedagogům odborných škol se studijním oborem truhlář. Dny otevřených dveří v rámci projektových dnů pro školy se konaly ve dnech 14.–16. června 2016 pod patronací Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.

Do areálu společnosti Houfek se během výše uvedených tří dnů sjelo více jak 500 studentů a pedagogů ze sedmnácti českých a moravských středních škol a odborných učilišť zaměřených na truhlářské řemeslo. A to s cílem prohloubit své studiem nabyté teoretické znalosti pohledem do praxe a přitom vidět, kde a jak se vyrábí stroje, na nichž někteří nejen prezentují svůj um při soutěžní přehlídce SUSO, ale se kterými se mnozí určitě potkají v praxi u svých budoucích zaměstnavatelů nebo v rámci soukromého podnikání. Společnost Houfek totiž pro studenty a jejich doprovod přímo ve výrobních prostorách připravila jako „malou ochutnávku ze své kuchyně“ celodenní program.

O úvod se postaral zakladatel společnosti pan Ing. Jaroslav Houfek, který jednotlivé školy seznámil s historií a tradicí firmy doplněnou o videoprezentaci. Poté následovala odborně komentovaná prohlídka vedoucí všemi technologickými úseky výroby – od konstrukčního oddělení výkresů až po závěrečnou montáž strojů, při níž se každé škole individuálně věnoval některý z pracovníků společnosti. Studenti měli také možnost nahlédnout do malého soukromého muzea, čehož většina nadšeně využila, a mohli tak porovnávat na jednom místě historické artefakty s nejmodernějšími produkty výrobního portfolia strojů značky HOUFEK. V závěru pak došlo i na skutečnou kuchyň, byť podle vedení firmy tak trochu polní, kdy v party stanu všichni účastníci zahnali hlad a žízeň připraveným občerstvením.

„DSoučástí programu byla také vědomostní soutěž zúčastněných škol o trojici cen určených pro vybavení školních dílen. Z každé školy ji formou písemného testu absolvovali dva vybraní žáci, jejichž úkolem bylo správně a co nejrychleji zodpovědět 12 otázek, a to jak z oblasti historie a produkce hostitelské firmy, tak i studovaného oboru. První cenu v podobě hranové brusky HB 800 vybojovali zástupci SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora. Druhou cenu (ruční nářadí značky Narex) získala Masarykova střední škola Letovice a třetí cenu (elektrickou vrtačku) VOŠ, OA a SOUT Chotěboř.

„Byli jsme poctěni, že si společnost Houfek vybrala jako partnera k otevřeným dveřím právě projekt SUSO. Takové akce jsou dnes při malém zájmu mladých lidí o řemeslné profese skutečně potřeba,“ zhodnotil spolupráci manažer projektu SUSO David Surmaj s dovětkem, že další Open days, věnované budoucím truhlářům, organizátoři pro velký úspěch přislíbili uspořádat opět za dva roky.

Foto: archiv SUSO

HoufekOpenDays16 2

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina