aktuality

Více jak 40 % malých a středních exportérů by brexit pocítilo negativně

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

TowerbridgeVelká Británie je v kurzu tuzemských exportérů. Za první čtyři měsíce 2016 zlomila ostrovní země rekord a dostala se poprvé mezi tři nejvýznamnější destinace našich vývozců. Patří mezi ně i firmy z dřevozpracujících a nábytkářských oborů a z oblasti dřevoobráběcích strojů.

Malé a střední firmy proto neberou případný odchod klíčové evropské země z EU na lehkou váhu. Pro každou jedenáctou firmu by tzv. brexit měl velmi významné negativní dopady, každý třetí exportér by odchod z EU pocítil částečně negativně. Vyplývá to z průzkumu, který připravila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a Komerční banka.

Průzkum zaměřený na vnímání případného brexitu probíhal týden před britským hlasováním o setrvání Velké Británie v EU. Zúčastnilo se jej 50 malých a středních exportérů, napříč regiony a odvětvími. Žádný z respondentů nedisponoval více jak 200 zaměstnanci. 58 % z oslovených firem by se brexit nijak nedotknul, na 33 % firem by měl odchod Velké Británie z EU částečný negativní dopad, 9 % vnímá případný brexit pro svoje podnikání jako významný negativní dopad. Žádná z firem nevnímá brexit jako přínos.

AMSP ČR a Komerční banka předkládají současně analýzu obchodních a investičních aktivit mezi ČR a Velkou Británií. Z ní vyplývá, že ostrovní země je dlouhodobě čtvrtým nejvýznamnějším exportním teritoriem, za kalendářní rok 2015 dosáhli naši exportéři do této země rekordního obratu ve výši 206 miliard korun a Velká Británie tak činila 5,3 % našeho celkového vývozu. Míra růstu exportů do Velké Británie za uplynulý rok ve výši 12,2 % překonává významně průměrný růst všech našich exportů (7,5 %). Téměř 2/3 našeho exportu do Velké Británie tvoří dopravní prostředky, stroje a elektrické přístroje.

Za první čtyři měsíce letošního roku je Velká Británie již dokonce na třetím místě, hned za Německem a Slovenskem, těsně před Polskem, přičemž tempo růstu vývozů do Velké Británie (7,7 %) je v tomto roce z pěti největších vývozních destinací hned druhé za Slovenskem (10,4 %).

Zdroj: AMSP ČR

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina