aktuality

Porota schválila podmínky soutěže o návrh nového administrativního centra Lesů ČR

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

LCR porota mPodmínky dvoukolové soutěže o návrh nového administrativního centra Lesů České republiky v Hradci Králové schválila mezinárodní porota. Podnik chce realizovat projekt, který bude příkladnou ukázkou využití dřeva ve stavebnictví a současně vhodnou propagací dřeva jako trvale udržitelné suroviny. V roce 2020 by mohl být hotov.

Poté, co schválí podmínky Česká komora architektů, můžeme soutěž o návrh vyhlásit. Předpokládáme, že to bude v červenci,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Informace pak budou zveřejněny ve Věstníku veřejných zakázek i na webu Lesů ČR, ale také České komory architektů i jiných architektonických komor v Evropě.

V porotě zasedli čeští i zahraniční architekti. Předsedkyní poroty byla zvolena dánská architektka Dorte Mandrup-Poulsen, místopředsedou generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. „Soutěž bude maximálně otevřená a očekáváme velký zájem tuzemských i zahraničních architektů,“ řekl.

Porota bude posuzovat ekonomické i energetické hledisko stavby. „Chceme postavit administrativní centrum s nízkou spotřebou energie, které bude příkladnou ukázkou využití dřeva ve stavebnictví, a to jak v interiéru, tak v exteriéru. Projekt by měl využít všechny obnovitelné zdroje energie,“ dodal správní ředitel Lesů ČR Igor Kalix.

Výsledky prvního kola vyhlásí porota letos v říjnu, do druhého kola postoupí pět návrhů. Tři nejlepší zveřejní porota v únoru 2017 a začne jednat s vítězem soutěže. Poté podnik zahájí další veřejnou zakázku na projekt a dodavatele stavby včetně vyřizování agendy spojené s územním řízením a stavebním povolením. „Pokud se nám vše podaří v plánovaných termínech, v polovině roku 2019 bychom se stavbou začali a v roce 2020 by mohlo být hotovo,“ řekl Daniel Szórád.

Nové centrum by mělo nahradit současnou nevyhovující budovu z panelů ze 70. let minulého století. V České republice obdobná dřevostavba pro bezmála dvě stovky zaměstnanců zatím nestojí.

Zdroj: Lesy ČR

Foto: Lesy ČR

LCR budova HK

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina