aktuality

Z kelímků na kávu vyrostou stromy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

KelimekKalifornská start-upová společnost Reduce.Reuse.Grow. přišla se zajímavým nápadem jak vyrábět kelímky na nápoje tak, aby neničily životní prostředí, ale naopak ho pomáhaly zlepšovat.

Vyvinula kelímek, který je celý biologicky rozložitelný a navíc má ve stěnách vlisovaná semínka stromů.

Projekt kelímků se semínky stromů je součástí kampaně na crowdfundingové stránce Kickstarter (způsob financování, kdy lidé posílají peníze konkrétním projektům, které je zaujmou), kde už před rokem vybrali od příznivců 21 tisíc dolarů, tedy zhruba půl milionu korun, které byly potřeba na započetí projektu.

Startup se sídlem v kalifornském městě San Luis Obispo už jedná s papírnami, aby mohl začít kelímky vyrábět ve velkém. Pohárek je vyrobený z recyklovaného, plně kompostovatelného kartonu. Kromě semínek najdou lidé na povrchu kelímku i instrukce, jak semínka zasadit a z jakého typu rostliny semínka jsou. Pohárek stačí rozložit, nechat pět minut namočený ve vodě a zasadit do zeminy.

Autoři projektu slibují, že z jednoho kelímku vyroste přinejmenším jeden strom, který je schopen odstranit jednu tunu oxidu uhličitého ročně. Jeden kelímek vyloučí do atmosféry 35 gramů CO2 za pět let života stromu.

Zdroj: iHNED.cz

Foto: Kelímek s vlisovanými semínky (autor: Reduce.Reuse.Grow)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina