archív aktualít rok 2015

Forma moderní výuky – elektronické učebnice

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ucebnice-BosonohyUčňovské školství se dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalitních učebnic pro výuku odborných předmětů. S tímto problémem se úspěšně vypořádala Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy, příspěvková organizace, která v roce 2013 v rámci projektu OPVK „Vzdělávání stavbařů nově“ vytvořila 28 učebních textů.

Jedná se o 9 oborů vzdělání po 3 ročnících, a to obory zedník, tesař, klempíř, pokrývač, instalatér, mechanik plynových zařízení, truhlář, kominík a strojní mechanik, dále jedna učebnice Ekonomika a svět práce, která je pro všechny učební obory společná. Tyto učebnice jsou určeny pro hlavní předměty Technologie a Odborný výcvik.

S podporou dalšího projektu OPVK „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ si Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy, příspěvková organizace, dala za úkol z těchto textů vytvořit elektronické učebnice.

Po dvouleté usilovné práci včetně složitého schvalovacího procesu se podařilo škole získat pro každou učebnici doložku MŠMT o její akreditaci oficiální učebnice a ISBN (International Standard Book Number, mezinárodní standardní číslo knihy).

Tímto počinem je nyní umožněno i ostatním školám zavést tyto učebnice do výuky bez nutnosti finančních nákladů spojených s tiskem, vydáním a distribucí. Elektronické učebnice jsou volně dostupné všem uživatelům, kteří s nimi mohou interaktivně pracovat a jsou také dostupné i široké veřejnosti.

Jsou volně ke stažení ve formátech vhodných pro desktopová a mobilní zařízení, vybavená operačními systémy iOS, Android nebo Windows (tedy tak, aby učebnice byly řádně dostupné prostřednictvím všech těchto operačních systémů, jakož i ve formátech vhodných pro zařízení s webovým prohlížečem).

Věříme tomu, že v dnešní přetechnizované době, kdy velká část populace je ochotna přijímat informace pouze prostřednictvím elektroniky, je tento počin krokem vpřed a nasměruje žáky středních odborných škol k větší ochotě získávat touto formou i znalosti a vědomosti v rámci výuky stavebních oborů.

Učebnice si lze stáhnout na www.soubosonohy.cz/e-knihovna.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina