archív aktualít rok 2015

Ceny kulatiny v Německu brání konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Kulatina sklad 3Celosvětově zaznamenávají ceny kulatiny v posledních měsících citelný pokles. Německý pilařský průmysl se potýká s velkým rozdílem mezi vysokými domácími cenami a nízkými cenami jehličnaté kulatiny v mezinárodním měřítku. To je fakt, který vysvětluje slabou mezinárodní konkurenceschopnost německého pilařského průmyslu.

Ačkoliv se globální index cen pilařské kulatiny (GSPI) ve druhém kvartálu 2015 dostal na nejnižší úroveň za posledních šest let, nepřineslo to německým pilařům téměř žádný profit.

Jak uvádí agentura Wood Resource Quarterly (WRQ), klesly mezinárodní ceny kulatiny některých sortimentů za posledních 12 měsíců regionálně až o 15 – 20 %. Ceny se snížily především ve střední a východní Evropě a ve Skandinávii, důvodem je podle WRQ oslabení eura. Podle statistických údajů došlo k výraznému poklesu vývozu do Číny, kde klesla poptávka po surovině. Sklady čínských pilařských závodů jsou plné dříví.

Německé smrkové dříví je mezinárodně téměř bez šancí

Kriticky hodnotí situaci na trhu s dřívím Lars Schmidt, hlavní obchodní šéf Německého svazu pilařského a dřevařského průmyslu: „Naše smrkové dříví konkuruje na světových trzích ostatním dřevinám, ať už v nábytkářské výrobě nebo produkci obalových sortimentů. Německé dříví je v celosvětovém srovnání z důvodu vysokých cen skoro bez šancí a je nepochopitelné, proč majitelé lesů v Německu nepřizpůsobí ceny suroviny světovým trhům.“

Evropská konkurence

Německo v poslední době citelně ztrácí konkurenceschopnost také v Evropě. Z toho důvodu klesl export jehličnatého řeziva v období do konce července 2015 o více než 9,1 % ve srovnání s minulým rokem. Naproti tomu jiné exportní země jako například Rakousko vykazují poměrně stabilní objem vývozu dříví. Ceny klesají kvůli oslabení eura také u přímé konkurence ve Skandinávii a východní Evropě. V tomto směru má německý pilařský průmysl v mezinárodní relaci velkou nevýhodu.

Orkán Niklas: Obtížná situace na odbytových trzích s jehličnatým řezivem z oblastí kalamity

„Aktuálně je stále velké množství kalamitního dříví a pilařské závody mají potíže s prodejem řeziva na mezinárodních trzích,“ uvádí Lars Schmidt, „podíl objemu řeziva nižší kvality z kalamitní suroviny se zvyšuje, ale na důležitých mezinárodních trzích, na kterých byl dříve velký zájem o tyto sortimenty, jako například v Číně, Indii nebo USA, došlo v posledním období k významnému poklesu poptávky“.

Klesající výroba řeziva

Reakcí na aktuální situaci je nutný pokles produkce jehličnatého řeziva v Německu. Podle aktuálních informací Spolkového statistického úřadu klesl objem výroby v prvním pololetí 2015 o 3,8 % v meziročním srovnání.

Zdroj: www.fordaq.com

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina