archív aktualít rok 2015

Vítězové vítězů ankety Dřevěná stavba roku 2015 jsou již známi

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

DSR2015 1mVe čtvrtek 22. 10. 2015 vyhlásila Nadace dřevo pro život Vítěze vítězů ankety Dřevěná stavba roku 2015. Do jubilejního pátého ročníku ankety byli pozváni pouze vítězové minulých let, kteří se ve veřejném hlasování utkali o titul Vítěze vítězů ve svých kategoriích.

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Dřevěná stavba roku 2015 (DSR 2015) se tentokrát konalo na zámku v Kostelci nad Černými lesy v prostorách Školního lesního podniku České zemědělské univerzity v Praze. Program vyhlašovacího ceremoniálu začal již v dopoledních hodinách zhruba hodinu a půl trvající pracovní procházkou lesem na téma „Ukážeme vám les, jak ho neznáte“. Šlo o upravenou formu jednoho z úspěšných projektů Nadace, prioritně určeného žákům základních škol, jehož cílem je představit les jako součást zdravého přírodního prostředí a zdůraznit jeho hospodářské a sociální souvislosti. V rámci této procházky se tak účastníci mohli dozvědět, co všechno se v lese děje před tím, než se dřevo dostane ke zpracování, a současně také přispět k jeho obnově vysazením více jak dvou desítek sazenic smrku.

Odpolední část programu, proběhnuvší ve Velkém rytířském sálu na černokosteleckém zámku, byla zahájena prezentací výsledků Národní inventarizace lesů v České republice (NIL2) provedenou Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem. Od 15:00 hodin pak proběhlo vlastní vyhlášení výsledků DSR 2015, respektive osmi nejlepších soutěžních děl a jejich autorů (vzešlých z veřejného hlasováním 5. – 11. 10. 2015), kteří získali prestižní titul Vítěz vítězů Dřevěné stavby roku 2015, dřevěný diplom a houpacího dřevěného koníka – symbol Nadace dřevo pro život. Tato ocenění v jednotlivých kategoriích byla udělena následujícím dílům a jejich autorům:

• realizovaná (malá) dřevěná hřiště – Hrad UKO, Penzion UKO Bedřichov v Jizerských horách,
• realizovaná (velká) dřevěná hřiště – Rezervace BORORO, Zoologická zahrada v Praze,
• návrhy dřevěných konstrukcí – Rozhledna Kelčský Javorník, kolektiv autorů (Ing. arch. Petr Jureček, Ing. arch. Václav Kocián, Ing. arch. Michal Kotlas, Ing. arch. Jiří Bužek, Mg.A. Natalie Chalcarzová, Ing. arch. Josef Žufánek) z brněnského ateliéru B620,
• realizované dřevěné konstrukce – Dřevěná lávka LČR na lesní cestě u hradu Veveří, CB s.r.o.,
• návrhy moderních domů – Rodinný dům s kavárnou ve Znojmě, Ing. arch. Sandra Schwarzová
• realizované moderní domy – Dům inspirovaný lesem, ARCHCON atelier s.r.o., Dřevostavby Biskup s.r.o.,
• realizované roubené domy – Školicí středisko Akademie Libchavy, Koala Log Homes s.r.o.,
• realizované interiéry – Interiér rodinného domu v Tehově, Mg.A. Radim Babák, Mg.A. Ondřej Tobola.

Vyhlašovací ceremoniál uzavřel ředitel Nadace dřevo pro život Ing. Stanislav Polák slovy, že jubilejní pátý ročník DSR je už výročí, které lze slavit. Dokazuje totiž, že výrazná změna pojetí ankety od původního projektu „Dřevěný dům“ byla správná a oslovuje stále větší počet nových účastníků a partnerů. „Toto výročí jsme zároveň vnímali jako příležitost poděkovat našim příznivcům, účastníkům, ale i partnerům za jejich podporu. Přichystali jsme jim proto nevšední dárek, a to přehlídku vítězů DSR z ročníků 2011 až 2014. Ročník 2015, v němž bylo odesláno 13 867 hlasů, vzbudil opravdu nevšední ohlas, což nás velmi těší a také motivuje k neustálému zlepšování tohoto projektu do budoucna,“ doplnil Ing. Polák s tím, že od 1. listopadu 2015spustila Nadace na svém webu nový přihlašovací systém pro další ročník DSR 2016, kde zájemci z řad projektantů a realizátorů dřevostaveb budou moci svá díla přihlašovat až do 12. února 2016. O vítězích ankety bude opět (stejně jako v prvních čtyřech ročnících) rozhodovat hlasující veřejnost současně s odbornou porotou, a to v termínu 15.–26. 2. 2016. Vyhlášení výsledků proběhne 17. 3. 2016 na zámku ve Křtinách u Brna.

Foto: archiv Nadace dřevo pro život

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina