archív aktualít rok 2015

Konjunkturální průzkum – říjen 2015

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Konjunkturalni pruzkum 2015Celková důvěra v domácí ekonomiku se v říjnu mírně snížila. Saldo indikátoru důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížilo o 1,4 bodu, saldo indikátoru důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšilo o 1,5 bodu. Ve srovnání s hodnotami v říjnu 2014 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

průmyslu se v říjnu důvěra podnikatelů meziměsíčně snížila, saldo indikátoru důvěry pokleslo o 2,7 bodu.Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se snížilo. Hodnocení současné celkové poptávky se nezměnilo, hodnocení zahraniční poptávky se téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů také téměř nezměnily. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 8,2 měsíce, což je o něco více než v předchozím čtvrtletí. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce snížení tempa růstu výrobní činnosti a mírný růst zaměstnanosti. Celková důvěra v odvětví průmyslu je v meziročním srovnání nižší.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v říjnu meziměsíčně nezměnila, saldo indikátoru důvěry zůstalo oproti září na stejné hodnotě. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti září téměř nezměnilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa stavební činnosti a také zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se zvýšila, pro období příštích šesti měsíců se nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve stavebnictví vyšší.

Saldo indikátoru důvěry v odvětví obchodu se v říjnu oproti září mírně zvýšilo o 0,6 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se meziměsíčně téměř nezměnilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily také. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se zvýšila. Celkově je důvěra v obchodě oproti minulému roku vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se saldo indikátoru důvěry v říjnu meziměsíčně mírně snížilo o 0,3 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti září téměř nezměnilo. Hodnocení poptávky v říjnu se zvýšilo, ale její očekávání pro příští tři měsíce se snížila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Saldo indikátoru spotřebitelské důvěry se v říjnu meziměsíčně zvýšilo o 1,5 bodu a ve srovnání s minulým rokem je také na vyšší úrovni. Ze šetření v říjnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání mírně zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se snížily, obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v meziměsíčním srovnání snížily mírně. Obavy respondentů z růstu cen se mírně zvýšily.

Zdroj: ČSÚ

Graf 1.1 Sezónně očištěné indikátory důvěry (2008 – 2015)

Graf 1.2 Sezónně očištěné indikátory důvěry (1998 – 2015)

Graf 2 Sezónně očištěné indikátory důvěry v průmyslu, stavebnictví, obchodě a ve vybraných službách

Graf 3 Indikátory ekonomického sentimentu – mezinárodní srovnání

Graf 4 Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu

Graf 5 Bariéry růstu produkce v průmyslu

Graf 6 Bariéry růstu ve stavebnictví

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina