archív aktualít rok 2015

Celosvětový pokles cen řeziva na začátku roku 2015

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rezivo-sklad2V prvním kvartálu letošního roku zaznamenaly ceny jehličnatého řeziva na klíčových trzích celosvětový pokles.

K nejvýznamnějšímu snížení cen došlo podle informací WRQ (Wood Resource Quarterly) v Severní Americe a Evropě. Nízká poptávka a silný americký dolar způsobily pokles cen řeziva v těchto destinacích na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Ceny dovozu do Japonska a Číny zaznamenaly obdobný trend, i když ne tak dramatický.

Stručný přehled vývoje cen:

Severní Amerika
Trh s řezivem v Severní Americe zdaleka nedosáhl takového oživení, jak někteří z expertů v minulém roce předpokládali. Produkce řeziva se meziročně jen mírně zvýšila, ale v uplynulých devíti měsících došlo v USA k markantnímu poklesu cen řeziva, u borovice (pinus echinata – borovice ježatá) došlo k poklesu cen až o 30 %, u douglasky o 18 %, u smrku a jedle na západě Kanady o 28 %.

Severní Evropa
Na severu Evropy došlo taktéž k výraznému poklesu cen řeziva od léta 2014, a to ve Finsku o 18 %, ve Švédsku o 22 %. Měnový efekt se v těchto zemích projevil výrazněji než ve zbytku Evropy, cenová úroveň dosáhla nejnižšího stavu od roku 2009. Vedlo to k silnému nárůstu dodávek ze Švédska do USA, ale i tak zůstal vývoz za objemem minulých let. Finsko zvýšilo ve srovnání s rokem 2014 vývoz řeziva do Číny, Egypta, Saudské Arábie a Velké Británie.

Rusko
Hodnota rublu klesla za posledních 15 měsíců vzhledem k americkému dolaru o 27 % a k euru o 8 %. Průměrná hodnota vývozu řeziva z Ruska klesla ze 180 amerických dolarů/m3 (začátek roku 2014) na 130 amerických dolarů/m3 (březen 2015). Přesto se ruským pilařským závodům vůbec nepodařilo nebo jen velmi málo této situace využít.

Japonsko
V Japonsku došlo v letošním roce jen k malým cenovým změnám. Ceny za domácí dříví „sugi“ (cryptomeria japonica) vzhledem k dolaru mírně klesly, v japonském yenu ale zůstaly prakticky beze změn. U dovozových sortimentů se zvýšily ceny za evropské bílé sortimenty a jedlovec kanadský, a to o více než 5 % v období od ledna do března.

Čína
Poptávka po jehličnatém řezivu se na jaře výrazně zvýšila, v únoru 2015 bylo dovezeno 860 000 m3 řeziva, zatímco v dubnu až 1,7 milionů m3. To představuje téměř zdvojnásobení objemu dovozu za dva měsíce. Ceny dosáhly nejnižšího stavu od konce roku 2012. Jedním ze zdrojů levného importu bylo Rusko.

Zdroj: www.fordaq.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina