archív aktualít rok 2015

Překližka s dvojnásobnou pevností a další novinky CIMV

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

CIMV2015 1mVývoj nového typu překližky či nových dřevěných desek pro betonování – to jsou první výsledky práce Centra inovací modulové výstavby (CIMV). Na 2. Setkání zakladatelů a přátel tohoto centra, založeného společnostmi WOODEXPERT s.r.o. a Dřevařským ústavem, byly k vidění nejen prototypy, ale byly představeny také spolupracující instituce, firmy a univerzity.

„Posláním Centra inovací je vynalézat a vyvíjet nové výrobky či technologie přímo pro konkrétní uživatele a jejich podmínky. Dobrá inovace se přece musí vyplatit – nehledáme tedy dotace, ale řešíme to, co výrobce pálí,“ říká Marek Polášek, zakladatel společnosti WOODEXPERT. „Stavíme na znalostech svých i mnoha našich partnerů, ale vždy se držíme zdravého „selského“ rozumu,“ dodává.

Centrum inovací bylo založeno před rokem, sídlí v prostorách Strategické průmyslové zóny Holešov, jeho inovační služby využilo v prvním roce asi dvacet firem; úzce spolupracuje s výzkumnými ústavy a univerzitami v České republice a v Německu. Pomáhá také studentům v prvních kontaktech s výrobní praxí ještě při studiu. „Tato spolupráce je mimořádně přínosná jak pro firmy, tak studenty, protože na rozdíl od stáží získají možnost podílet se na řešení konkrétního problému firmy, získat znalosti, širší zkušenosti. Pro firmu je pak mnohem jednodušší zaměstnat absolventa, který už zná mechanismy fungování firmy a již prokázal své schopnosti,“ uvádí Jitka Beránková, ředitelka Dřevařského ústavu Praha.

CIMV2015 2mDruhé setkání zakladatelů a přátel Centra inovací se uskutečnilo 5. června v Holešově a zúčastnilo se jej na sedm desítek hostů. V rámci odborného programu byly prezentovány zkušenosti a inovativní počiny jak Centra inovací, tak spolupracujících firem či institucí, jako například Institut pro technologii dřeva Drážďany, Saský textilní institut Chemnitz, SmarTech Solutions či Vesper Frames.

Byly představeny také závěrečné práce studentů Bauakademie Drážďany, Univerzity Tomáše Bati Zlín, Mendelovy univerzity Brno či České zemědělské univerzity, které vznikly jako součást inovačních a výzkumných aktivit společnosti WOODEXPERT v rámci Centra inovací.

Snad nejzajímavějším počinem Centra inovací je vývoj modifikované tvarovatelné překližky, která dosahuje při stejné tloušťce více než dvojnásobku pevnosti běžné překližky, je vyráběna z méně hodnotných surovin a ke své výrobě nepotřebuje složité strojní zařízení, její výroba je možná v podmínkách běžné truhlářské dílny.

Hlavními zakladateli Centra inovací modulové výstavby jsou WOODEXPERT s.r.o. a Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, s.p., Praha. Centrum inovací je iniciativou bez právní subjektivity, právní úkony a komerční aktivity zajišťuje společnost WOODEXPERT.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina