archív aktualít rok 2015

Drevo dominuje turistickým cestám a cieľom

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Prosiecka 1mHoci pre spoľahlivý pohyb a bezpečnosť turistov sa v exponovanom teréne často využívajú kovové a murované prvky, v Prosieckej doline dali prednosť drevu. Vlaňajšia povodeň a vetrová kalamita narobili veľké škody. Všetko bolo potrebné vybudovať znova.

Už vstup cez obec Prosiek, ktorá je východiskom do celej doliny, dobrovoľníci výrazne upravili. Vstupnou bránou je tiesňava Vráta. Vedie ňou potok, ktorý sa vo viacerých úsekoch stráca pod zem. Aby ho turisti mohli sledovať, vybudovali popri ňom drevený chodník. Viacero skutočných prechodov cez potok vysunuli na drevené lávky a mostíky.

Pri východe z tiesňavy, kde je celoročne veľká zima, sa otvára množstvo prírodných krás. Turistov vedie po Svoradovom okruhu a na jeho vrchole je drevená socha tohto svätca (patrón mesta Nitra), ktorý sa podľa historických prameňov narodil práve v tomto malebnom kraji.

Dobrovoľníci z obce Prosiek využili drevo pre množstvo ďalších orientačných bodov na trase – drevené altánky na odpočinok, informačné turistické tabule. Celá Prosiecka dolina má 1267 ha a susedí s Kvačianskou dolinou. S celkovou dĺžkou 3,5 km siaha od chotárov Oravy až po Liptovskú Maru (v časti Zádiel).

Obrovské množstvo turistických cieľov umožňuje návštevníkom putovať a zdržiavať sa tu celé dni bez pojmu o čase. Praje im aj kostolná veža, keďže hodiny na veži nemajú ciferník.

Pozrite si fotografie a video Andreja Galicu.

Foto: Andrej Galica, TASR

Prosiecka 2V

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina