archív aktualít rok 2015

Dizajnérske riešenia maturantov odhaľuje 17. ročník výstavy „Premeny dreva“

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Komoda ZV mPriestory na prízemí Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene (LDM) patria od 12. mája 2015 maturitným prácam žiakov SOŠ drevárskej Zvolen. Výstava „Premeny dreva“ je prístupná verejnosti až do 3. júna 2015, v pracovných dňoch od 9:00 do 17:00.

Slávnostný príhovor na vernisáži výstavy maturitných prác o výsledkoch úsilia maturantov predniesol riaditeľ školy Ing. Pavel Laššák. Spoluprácu školy s múzeom priaznivo hodnotila riaditeľka LDM Mgr. Ľubica Miľanová. Dôkazom je už 17. ročník výstavy maturitných prác, ktorý sa každý rok teší veľkému záujmu Zvolenčanov.

Stvárnenie maturitných tém predstavujú žiaci študijných odborov Tvorba nábytku a interiéru a Drevárstvo a nábytkárstvo. Prostredníctvom posterov, modelov a makiet predstavujú maturanti riešenia interiéru, v ktorom sú zakomponované požadované prvky nábytku. Študentov odboru Tvorba nábytku a interiéru pripravovali pedagógovia Ing. Ivana Chovancová a Mgr Jiří Dvořáček. Vedúcim študijného odboru Drevárstvo a nábytkárstvo je Ing. Radoslav Barcík.

Ojedinelým riešením je funkčný prototyp skladacej stoličky Woomi, ktorý navrhla Marianna Kubová. Pred dvomi týždňami bola stolička ocenená prvenstvom v súťaži Ministerstva hospodárstva o „TOP výrobok“ v kategórii Drevospracujúca výroba na výstave Mladý tvorca 2015 v Nitre. Pohár za víťazstvo dopĺňa tohtoročný najúspešnejší maturitný výrobok.

Maturitné práce z oboch študijných odborov na zvolenskej výstave dopĺňa funkčný prototyp komody s LED podsvietením Flash, ktorý bol úspešný na nitrianskej výstave Mladý tvorca 2015 v kategórii „Inovácia a technická tvorivosť“. Autorom návrhu a realizátorom je spolu so žiakmi študijných a učebných odborov majster odbornej výchovy Mgr. Stanislav Bačík. Zaujímavé materiálové a konštrukčné riešenie podporila firma Trendwood – twd s.r.o., Banská Bystrica odporúčaním využitia bezúchytkového systému otvárania Tip-on a použitia výsuvov Blum Tandembox.

Foto: Prototyp komody žiakov SOŠ drevárskej Zvolen s výraznou podporou majstra odbornej výchovy Mgr. Stanislava Bačíka. Foto Dr. Anton Mrník

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina