archív aktualít rok 2015

Švýcarský lesnický a dřevařský sektor se cítí existenčně ohroženy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pila4Zvýšení minimálního kurzu eura působí velké starosti nejen švýcarským majitelům lesů, ale i dřevozpracovatelským firmám. Již propad kurzu eura v září 2011, kdy Švýcarská národní banka stanovila minimální kurz 1,2 franku za euro, způsobil problémy, se kterými se branže do současné doby nevyrovnala.

Švýcarští majitelé lesů, kteří exportují do okolních evropských zemí surové dříví, si stěžují na to, že z důvodu změn kurzu vůči euru přišli o 15–20 % svých zisků. S novým poměrem eura vůči franku se jejich situace může až dvojnásobně zhoršit.

Již od počátku krize v roce 2009 se švýcarští pilaři a dřevozpracující průmysl musely potýkat s konkurencí výrazně levného dovozu dřevěných produktů, jako například desek, trámů, stavebních dílů nebo celých dřevěných staveb. Tento tlak levného importu se nyní pravděpodobně ještě zvýší. Pilaři ve Švýcarsku byli nuceni podstatně omezit svou produkci. Od roku 2010, kdy objem zpracované kulatiny dosáhl 2,3 milionů m3, došlo k poklesu na objem 1,65 m3. To odpovídá snížení produkce o 30 % během posledních tří let. Situace se dotkla samozřejmě i majitelů lesů, kteří byli nuceni vyvážet více dříví za méně výhodných podmínek.

Lesní hospodářství ve Švýcarsku označuje za jako chybný názor Švýcarské národní banky a některých analytiků, že od roku 2009 již branže měla dost času na to se s novými podmínkami vyrovnat a poklesu kurzu eura se přizpůsobit. Řada hospodářských odvětví však není a nebyla schopná v relativně krátké době snížit své výrobní náklady. Například švýcarská turistická střediska nemohou své působiště přesunout do zahraničí, totéž se v podstatě týká švýcarských majitelů lesů a jejich lesního majetku. Nezbývá, než aby se švýcarské lesní hospodářství a dřevozpracující průmysl přizpůsobily globálním tržním cenám, které v posledních letech klesají.

Patnáctiprocentní posílení kurzu franku vůči euru znamenalo okamžitě dvanáctiprocentní pokles cen akcií a někteří z analytiků ihned upozornili, že se Švýcarsko po relativně solidním růstu může propadnout do recese. Uměle oslabený frank v uplynulých třech letech pomáhal švýcarskému exportu, strmý nárůst jeho hodnoty ovšem může být nepřekonatelnou překážkou pro další rozvoj některých firem, dřevozpracující průmysl nevyjímaje.

Zdroj: www.fordaq.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina