archív aktualít rok 2015

„Anonymní“ ohýbaný nábytek na veletrhu MOBITEX

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Anonymni nabytek mJednou z doprovodných akcí letošního veletrhu MOBITEX bude výstava nazvaná „Anonymní“ ohýbaný nábytek. Výstavu připravila obecně prospěšná společnost Národní centrum nábytkového designu pro výstavní prostory zámku v Bystřici pod Hostýnem na závěr výstavní sezóny 2014. Její repríza proběhne v březnu a dubnu t. r. v Bratislavě, poté bude kolekce představena brněnské veřejnosti.

Výstava je symbolickým uznání dovednosti „anonymních“ tvůrců, kteří spojili svůj život s ohybem dřeva. Je zaměřena na ohýbaný nábytek poválečných desetiletí a věnována především Antonínu Šumanovi, Radomíru Hofmanovi a Josefu Mackovi, návrhářům, kteří osobitým způsobem přispěli k vývoji moderní „thonetky“, na něž se však v průběhu času pozapomnělo.

V kolekci pěti desítek výrobků jsou zastoupeny vývojově důležité modely, z nichž některé patřily k nejlepším svého druhu na domácím trhu, byly ve své době nebývale rozšířené, reprezentovaly českou průmyslovou výrobu na světových trzích a získaly také četná ocenění na světových výstavách EXPO v Bruselu a Montrealu. Trojrozměrné exponáty ze sbírek firmy TON a.s. doplňují ukázky návrhů, skic, technických výkresů a unikátních kreseb, dobové katalogy a další tiskoviny.

Výstava má připomenout důležité období v historii ohýbaného nábytku a také výročí připadající na loňský rok: šest desetiletí od změny názvu dřívějšího národního podniku Thonet na nynější TON a od založení podnikového oddělení tvarového vývoje i výročí jednoho ze zaměstnanců tohoto oddělení, Antonína Šumana, který by oslavil devadesáté narozeniny. Záměrem autorky výstavy PhDr. Dagmar Koudelkové, s níž na výběru spolupracoval Ing. Radmil Tomčík, bylo rovněž upozornit na dosud odborně nezpracované téma, jemuž by měla být věnována hlubší pozornost.

Zdroj: BVV

Foto: Z výstavy „Anonymní“ ohýbaný nábytek v Bystřici pod Hostýnem

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina