archív aktualít rok 2015

Firma Schweighofer reaguje na podezření z nelegální těžby dříví v Rumunsku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Schweighofer SebesRumunská organizace na ochranu životního prostředí Agent Green obvinila rakouský dřevozpracující koncern Schweighofer z nákupu dříví z ilegální těžby. Své podezření doložila videem, které sleduje transport nákladu dříví z Národního parku Retezat až k bráně pilařského závodu Schweighofer v Sebes. K tomuto názoru se přiklánějí také místní úřady, podle kterých je zdroj dříví nelegální.

V rumunském Národním parku Retezat je povoleno těžit ročně maximálně 10 000 m3 dříví, a to převážně z důvodu prevence kůrovcové kalamity.

Organizace Agent Green sledovala po dobu více než devíti měsíců těžební činnost v této chráněné lokalitě a výsledky svého monitoringu společně s obviněním předložila vedení firmy Schweighofer ve Vídni.

Firma se zavázala, že odmítne dříví z Národního parku Retezat a ostatních chráněných oblastí a garantovala transparentnost původu dodávek dříví. Gerald Schweighofer si však v rozhovoru se zástupci organizace Agent Green stěžoval na to, že mnohdy je obtížné vůbec původ dříví spolehlivě prokázat. Schweighofer požaduje od Agent Green a rovněž od rumunského Ministerstva životního prostředí zavést mechanismus kontroly, který by problémy s původem dříví minimalizoval.

Rumunsko patří k zemím, ve kterých je nelegální těžební činnost velkým problémem. Podle odhadů dosahuje její roční objem více než 2 miliony m3. Pověřené úřady se sice snaží uplatňovat nejrůznější preventivní opatření, ale zatím zjevně bez výrazného efektu.

Zdroj: www.fordaq.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina